Prošlost i sadašnjost turizma u mjestima Općine Medulin

Iz ciklusa 'Bezbojni kolorit' (R. SELAN)
Iz ciklusa 'Bezbojni kolorit' (R. SELAN)

Predstavljanje monografije o povijesti turizma Općine Medulin "Turizam medulinske rivijere. Prošlost i sadašnjost turizma u mjestima općine Medulin" održano je sinoć u sklopu programa obilježavanja Dana Općine Medulin.

Zanimljivo djelo

U predstavljanju su sudjelovali professor emeritus Miroslav Bertoša, dr. Nataša Urošević, kao recenzenti monografije, urednik i autor Ivan Žagar, te ostali autori povjesničari David Orlović, Nikša Minić i Luka Tidić.

- Posebno mi je drago da u svojoj takozvanoj četvrtoj dobi mogu surađivati s mladim ljudima. To su sve moji bivši studenti, sentimentalan sam, ali nisam nekritičan. Vrijedno je to djelo, na tragu tekstova o turizmu i povijesti turizma koje je pisao dr. Ivan Blažević. Autori su u realizaciju ovoga projekta uložili zbilja veliki trud i rad te umijeće stvorivši zanimljivo djelo. Sjećam se kada sam prvi put došao ovdje, bilo je to 1947. godine, pohađao sam u Puli školu "Francesco Petrarca", i došli smo na izlet u Medulin, sjećam se da je bio svježi povjetarac i da su nas dočekali učenici medulinske škole, kasnije sam tu bio puno puta i bičikletom. Moram pri tome nešto reći o nazivu mjesta, odnosno kako se čita ime mjesta, neću cjepidlačiti, no naglasak je na slovo "i", a ne na prvi i niti na drugi slog, kazao je Bertoša ističući da se u knjizi osjeća dinamika rasta i razvoja općine.

Nataša Urošević također je naglasila da je sentimentalno vezana uz Medulin, jer je tu proplivala još kao beba, a pohvalila je sve autore ističući da su specijalizirani za razna povijesna područja, a Žagar priprema i doktorat na temu masovnog turizma.

Ističući da je knjiga vrlo lijepo napravljena te da navodi razne aspekte razvoja turizma ne samo u Medulinu, nego u svim mjestima ove općine, kazala je i da tekst sadrži zanimljive anegdote.

Razvoj masovnog turizma

- Turizam je danas prepoznatljiva gospodarska grana, kojom se bavi nekoliko generacija žitelja Banjola, Medulina, Pješčane Uvale, Pomera, Premanture, Vinkurana, Vintijana i Valbonaše. Cilj ove monografije je upoznati čitatelje s povijesnim hodom turizma na ovome prostoru, od prvih izletnika sredinom 1880-ih preko izgradnje masovnog turizma 1960-ih i 1970-ih, do dosezanja brojke rekorda 2000-ih. Jedan od poticaja za njezino pisanje je zasigurno dao i geograf dr. Ivan Blažević, koji je 1980. godine na znanstvenom skupu Medulinski susreti izložio rad "Razvojni put i prekretničko značenje turizma u Medulinu", što možemo smatrati pionirskim djelom na ovu temu, kazao je Žagar.

Sam Žagar je tu obradio razdoblje od konca 19. stoljeća do 2012., David Orlović je svojim istraživanjem dopunio međuratno doba (1918.-1939.), Nikša Minić obuhvatio je razdoblje od 1945. do 1991., a Luka Tidić od 1991. godine naovamo. Knjiga je dvojezična, na hrvatskome i engleskome jeziku, a opremljena je s oko 250 fotografija, grafikona i tablica.

Minić, Orlović i Tidić kazali su ponešto o razdoblju koje su obuhvatili u ovoj knjizi. Tako, primjerice, saznajemo da je u Medulinu 1954. godine bilo 5.250 gostiju, 2016. u samome Medulinu 180.069, a primjerice u Vintijanu 274, te Valbonaši 353.

Svoja prva iskustva s razvijanjem masovnog turizma, vele autori ove monografije, Medulin te Premantura i Banjole doživjeli su 1940-ih i 1950-ih godina prošloga stoljeća otvaranjem dječjih i radničkih odmarališta.

Urednik knjige je Ivan Žagar, grafički urednik Dražen Tomić, a izdavač Općina Medulin. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter