Prošlost i sadašnjost Ročkog Polja iz pera njegovog žitelja

Promocija u Ročkom Polju; Valdi Glavić drugi slijeva
Promocija u Ročkom Polju; Valdi Glavić drugi slijeva

Izdavanjem knjige "Štorija ud Poja", istarski ljubitelji povijesnih tema obogaćeni su za još jedan lijepi zavičajni uradak, monografiju Valdija Glavića o Ročkom Polju, području od desetak zaselaka na Buzeštini vrlo bogate i zanimljive prošlosti, naglasio je na promociji Glavićevog književnog prvijenca, recenzent prof. dr. sc. Slaven Bertoša.

- Autor i sam potječe iz Ročkog Polja, a u njemu i živi, izvrsno poznaje problematiku o kojoj piše, te knjiga predstavlja vrijedan stručni doprinos istarskoj i hrvatskoj historiografiji. S obzirom na interdisciplinaran pristup, monografija nije zanimljiva samo povjesničarima, već i etnolozima, antropolozima, povjesničarima umjetnosti, jezikoslovcima, gospodarstvenicima i mnogim drugim stručnjacima, a također je i poziv i putokaz za daljnja dodatna istraživanja, istaknuo je Bertoša.

Različiti segmenti prošlosti i sadašnjosti

Prebogata podacima, naglasio je Bertoša, knjiga predstavlja opsežni prikaz različitih segmenata iz prošlosti i sadašnjosti ovog zanimljivog mjesta na Buzeštini, koje se od davnina sastojalo od niza zaselaka (Bršćak, Draga, Žulići, Pavletići, Premci, Pahari, Bartolasi, Krbavska Vas, Kebri / Vuki, Benčići, Fabruži, Glavići, Ročko Polje-centar, Škoj). Taj je kraj nekad bio dobro razvijen najviše zahvaljujući željeznici te dobroj povezanosti s Pulom i Trstom, gdje su žitelji prodavali svoje proizvode. Iako se nakon Drugog svjetskog rata mjesno stanovništvo počelo osipati, prema popisu iz 2011. u spomenutim zaselcima ipak živi preko 170 ljudi.

Naselje se prvi put spominje 1373., u povelji kojom ga, uz ostale posjede, akvilejski patrijarh Marquardo daruje riječkom plemiću Dujmu, nasljedniku Osalka Črnogradskog. Osobitu je ulogu odigralo u doba Uskočkog rata u XVII. stoljeću, kada je pripadalo Mletačkoj Republici, ali se nalazilo na njezinoj granici s Habsburškom Monarhijom. Posebno poglavlje posvećeno je Črnome gradu i Belome gradu, znamenitim srednjovjekovnim utvrdama, podignutima na mjestu prapovijesnih gradina, koje su sve do najnovijeg vremena ostale važne topografske točke ovoga područja.

Ugostitelji, kovači, postolari, boćari i željezničari

Dio knjige posvećen je i gospodarskim temama. Posebice su interesantna stara zanimanja i obrti, zbog čega se može ustvrditi da je Ročko Polje selo ugostitelja, kovača, postolara, boćara i željezničara, iako sva ta zanimanja danas u naselju ne postoje.

Pozdravljajući doista brojne posjetitelje koji su se okupili na promociji knjige održane na dan Velike Gospe, u okviru obilježavanja "Rokove" u društvenim prostorijama područne škole u Ročkom Polju, predsjednica Katedre Čakavskog sabora Roč i članica Uredništva Mirjana Pavletić naglasila je da je promocija nove knjige uvijek radostan događaj, a posebno, kada je riječ o prvoj knjizi koja tako sveobuhvatno tematizira malu sredinu kao što je Ročko Polje.

- S obzirom da autor Valdi Glavić obuhvaća i obrađuje naselje sa gotovo svih aspekata, od njegova zemljopisnog položaja, preko povijesti, stanovništva, gospodarstva, obrtništva, poljoprivrede, kulture, tradicije, obrazovanja, sporta, geostrateških značajki, infrastrukture pa do raznih znamenitosti i kurioziteta te lingvističkih posebnosti, svjetlo dana ugledala je velika knjiga o malom Ročkom Polju. Knjiga kakvu bi mogle poželjeti i s kakvom bi se mogle ponositi i puno veće sredine, istaknula je Pavletić.

Ozbiljan i opsežan istraživački projekt

U ozbiljan i opsežan projekt, naglasila je Pavletić, autor se upustio prije gotovo dvije godine, kada je započeo svoj istraživački rad s ciljem da na jednome mjestu skupi i podastre sve relevantne spoznaje, činjenice, podatke i informacije, odnosno da, kako on to kaže u predgovoru, "izradi cjelovitiji mozaik ovog naselja", knjigu koja na preko dvjesto stranica broji i dvjestotinjak fotografija.

O knjizi je, uz autora, govorio i jedan od članova Uredništva Bruno Cotić, naglasivši da je to zapis o svekolikim značajkama jedne male ruralne sredine; pravi "lucidar" o malom mjestu i njegovim marljivim žiteljima. O značaju monografije govorio je i Edi Pavletić iz Udruge "Sveti Rok" dok je zadovoljstvo što je Ročko Polje dobilo knjigu koja će biti vrlo koristan dokument i zanimljivo štivo izrazio i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

U glazbenom dijelu programa nastupili su otac i sin, Joško i Lorenzo Radović svojom svirkom na harmonici i bajsu.

Izdavači knjige "Štorija ud Poja" su "Josip Turčinović" d.o.o. Pazin, Udruga "Sveti Rok" Ročko Polje, a suizdavač Katedra Čakavskog sabra Roč. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter