Prošli izbori - puna cijena parkinga u centru Umaga

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Udruga iznajmljivača privatnog smještaja u Umagu ovih dana ima pune ruke posla jer je prije lokalnih izbora s Gradom bilo dogovoreno da gosti njihovih članova mogu koristiti gradske parkinge uz 50 posto popusta, što je dočekano s velikim odobravanjem.

No, kako doznajemo od tajnika ove udruge Borisa Brajkovića, pojavile su se poteškoće. Naime, kasnije se ispostavilo da se to ne odnosi na parkirališta u gradu, nego na ona na javnim plažama i u trećoj zoni, odnosno u naseljima Bašanija, Lovrečica, Sveti Pelegrin, Stella Maris, Punta, Zambratija, kao i na ostala parkirališta izvan gradskog središta.

- I to je za početak nešto, ali izgleda da ni to nećemo moći olako koristiti. Radi se, naime, o veoma nezgodnoj tehnici realiziranja te beneficije. Gradsko poduzeće Komunela postavlja uvjete koje će malo tko biti spreman ispunjavati. Dakle, za tu pogodnost Komunela treba izdati pristupnu karticu za treću zonu. Njeno izdavanje i naplata obavlja se radnim danom od 8 do 11 sati. Da bi se kartica izdala, potrebna je prijava boravka i prometna dozvola za vozilo za koje se izdaje, a popust se ostvaruje uplatom 50 posto cijene na blagajni tog poduzeća samo za sedam ili više dana boravka gosta, pojasnio je Brajković proceduru.

- Sve više poprimamo značaj organiziranog turističkog segmenta, kojega više nitko ne može ignorirati i o nama odlučivati mimo nas. Zbog toga već sada krećemo s planiranjem našeg info-punkta na odmorištu Markovac, na ulazu/izlazu s Istarskog ipsilona, a na kojem kanimo iduće godine instalirati kompjutor s ekranom osjetljivim na dodir, putem kojeg će gosti pri ulasku u zemlju imati direktni pregled ne samo iznajmljivača koji su registrirani u udruzi, već i ostalih kapaciteta na Umaštini - od smještajnih, sadržajnih, zabavnih, gastronomskih, sportskih i slično. Zbog toga planiramo sastanak sa sekcijom ugostitelja pri Udruženju obrtnika Bujštine da bi dogovorili zajednički marketinški nastup, najavio je Brajković.

Zanimljiva je i mogućnost postavljanja solarnog grijanja na trošak nositelja, a posredstvom jedne osiguravajuće kuće s kojom udruga surađuje. Iznajmljivač daje izvođaču svoj krov na upotrebu za postavljanje solarne ćelije za proizvodnju električne energije koju prodaje HEP-u, a zauzvrat se iznajmljivač može povezati na taj sustav za grijanje vode, centralno grijanje i drugo.

- Ujedno dobiva i godišnju naknadu od 4.000 kuna, obavijestio je o novostima tajnik udruge. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter