Prošle godine bez nesreća u istarskim lovištima

Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)
Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)

Važnost kampanje "Siguran lov - četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem", koju su prošle godine pokrenuli Policijska uprava istarska i Lovački savez Istarske županije, prepoznalo je Ravnateljstvo policije, koje ovaj preventivni projekt namjerava podići na državnu razinu, što je bila tema današnje konferencije za novinare.

Istarskim lovačkim društvima i turistima podijeljeni su leci na hrvatskom i talijanskom jeziku, kojima se upozorava na opasnosti rukovanja oružjem, ukazuje na važnost držanja prsta izvan otponca prije pripreme za pucanje, usmjeravanja cijevi u sigurnom pravcu te na sigurnost mete i njezine okolice. Također, ističe se važnost ophođenja prema svakom oružju kao da je napunjeno.

Načelnik PU istarske Dragutin Cestar kazao je da ova inicijativa pokazuje pozitivne rezultate s obzirom da u proteklih godinu dana nije zabilježena nijedna nesreća na istarskim lovištima. Spomenuo je pritom i da je u proteklih pet godina utvrđeno 120 kaznenih djela te 38 prekršaja protupravnog lova.

Zamjenik ravnatelja policije Zvonimir Vnučec i djelatnica Ravnateljstva policije Sandra Veber istaknuli su zadovoljstvo kampanjom, u nadi da će se projekt proširiti i na ostale županije te omogućiti još bolju suradnju policije i lovačkih društava. (K. TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter