Proslavljeni gimnastičar Miro Cerar ostao bez sportske mirovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedanaest zaslužnih bivših sportaša, među kojima je i nekadašnji prvak u gimnastici Miro Cerar (73), zbog proračunske je štednje ostalo bez posebne državne mirovine koja im se prema zakonu isplaćivala nakon odlaska u redovnu mirovinu na osnovu radnog staža i godina života, objavio je danas ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

"Jako sam pogođen i uložio sam žalbu koja nema nikakvog pravnog učinka. Ne podcjenjujem ono što proživljavaju radnici s niskim plaćama i umirovljenici s najnižim mirovinama. No, ne treba zaboraviti da se naši političari najviše hvale upravo rezultatima Slovenaca na sportskom polju koji državu u svijetu promoviraju bolje od postignuća u gospodarstvu ili na području kulture", rekao je Cerar u razgovoru za list, u Londonu, gdje prati Olimpijske igre.

Jedanaestorici najzaslužijih sportaša do prije nekoliko mjeseci isplaćivalo se po 350 eura državne penzije, što je ukinuto u okviru opširnog paketa mjera štednje radi stabilizacije državnih financija.

Cerar je sudjelovao na Igrama u Rimu (1960.), Tokiju (1964.) i Meksiku (1968.), osvojivši za tadašnju SFRJ dvije zlatne i jednu brončanu medalju.

"Nekolicini najboljih oduzeli su mirovine za zasluge u sportu, a Srbija je recimo dodijelila rente za 400 svojih sportaša. Čudi me kako kod nas malo cijenimo sportska postignuća", rekao je Cerar u razgovoru za list, dodavši da je sportsku penziju na koju imaju pravo istaknuti sportaši nakon odlaska u mirovinu dobivao relativno kratko vrijeme.

Cerar je tijekom sportske karijere studirao i završio pravo, a do prije nekoliko godina vodio odvjetnički ured u Ljubljani. Jedan od najistaknutijih slovenskih pravnika, profesor na Pravnom fakultetu u Ljubljani, je i njegov sin Miro Cerar mlađi, a pravnica i nekadašnja gimnastičarka je i supruga Zdenka Cerar, nekadašnja glavna državna odvjetnica i bivša ministrica za pravosuđe. (Hina/Arhiva)


Podijeli: Facebook Twiter