Proslavljena uspješna priča mlade i male općine


Giancarlo Moscarda, obitelj Višković koja vodi konobu Paesan, Olja Kačić, vlasnica agencije Stefani Trade i posthumno Ivan Kutić dobitnici su zahvalnica Općine Fažana na svečanoj sjednici za Dan Općine u MMC-u. Na svečanosti, na kojoj se okupio veliki broj predstavnika općine, njenih poduzeća, ustanova, mještana, ali i brojnih gostiju iz Istre i šire, zahvalnice su laureatima dodijelili načelnica Fažane i saborska zastupnica Ada Damjanac, te predsjednik Općinskog vijeća Timotej Pejin.

U ime Ivana Kutića, koji je preminuo 2010., priznanje za izuzetan društveni rad preuzeo je njegov sin Dražen. Kutić, rodom iz Gajane, u Fažanu je kao nastavnik povijesti i zemljopisa došao 1962., a od 1981. do 1996. bio je ravnatelj ovdašnje Osnovne škole. Bio je jedan od inicijatora osnivanja Turističkog društva Fažane i ukidanja zabrane dolaska stranih turista, kao i dobitnik više priznanja. Kao jedan od većih njegovih uspjeha načelnica je istaknula dogradnju novog djela OŠ Fažana.

Giancarlo Moscarda dugogodišnji je predsjednik, tajnik i član društvenih, političkih i sportskih organizacija u Fažani i šire, te član Odbora za osnivanje općine Fažana. Danas je najpoznatiji kao kolekcionar i kroničar ovog kraja, a zahvaljujući toj strasti koju njeguje zapravo pola stoljeća omogućeno je izdavanje niza publikacija i ostvarenje manifestacija vezanih za bližu i dalju povijest Fažane.

Uostalom, i za ovu priliku u sali MMC-a Moscarda je postavio izložbu starih fotografija i razglednica iz vlastite kolekcije, koja se može pogledati do nedjelje, 21.  od 17 do 20 sati. Na jednoj od fotografija je i jedinstveni prikaz Crvene vile na sjeveru Fažane, znane i kao Villa Oceana, u kojoj je početkom 20. stoljeća živio veliki skladatelj Antonio Smareglia i koja je kao derutno i opasno zdanje srušena 1970-ih godina.

Ljiljana Višković preuzela je zahvalnicu u ime obitelji koja već tri desetljeća drži konobu Paesan na ulazu u mjesto iz smjera Pule. Nju je 1986. otvorio njen otac Ivan Višković, a restoran je vodio sa suprugom Nives. Nakon njihove smrti obiteljski su posao nastavila djeca Erkole, Sonja i Ljiljana. Olja Kačić, vlasnica agencije za turizam i ugostiteljstvo Stefani Trade, osnovane 1992., bila je spriječena preuzeti zahvalnicu za dugogodišnju promociju turizma u Fažani. (Z.STRAHINJA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter