Proslavljena prva desetogodišnjica Sveučilišta Jurja Dobrile

Među gostima i rektori iz brojnih hrvatskih, ali i inozemnih sveučilišta
Među gostima i rektori iz brojnih hrvatskih, ali i inozemnih sveučilišta

Iako je Sveučilište Jurja Dobrile jedno od mlađih u Hrvatskoj, baštini preko pola stoljeća dugu tradiciju visokoškolskog obrazovanja u Puli. Danas se razvija kao dinamično visoko učilište usklađeno s potrebama okruženja na gradskoj, županijskoj i nacionalnoj razini, njegujući međunarodnu suradnju i prepoznatljivost. Gradimo Sveučilišni kampus koji će se širiti i na Mornaričku bolnicu. Otvoreni su Studentski dom i restoran, a priprema se izgradnja novog studentskog doma s još 300 ležajeva, rekao je rektor prof. dr. sc. Alfio Barbieri u srijedu na svečanosti u povodu desetogodišnjice pulskog Sveučilišta i Dana Sveučilišta.

Rektori iz regije

Svečanosti su prisustvovali brojni uzvanici, među njima rektori s mnogih hrvatskih sveučilišta, javnih i privatnih, te njihovi kolege iz regije, od Maribora do Mostara. Prof. dr. Damir Boras, predsjednik hrvatskog Rektorskog zbora i rektor Sveučilišta u Zagrebu, to je prokomentirao pravim pokazateljem odlične regionalne suradnje koju na temeljima multikulturalnosti razvija pulsko Sveučilište, koje je malo ali kvalitetno i na znanstvenoj izvrsnosti obrazuje kadrove usklađene s potrebama gospodarskog razvoja Hrvatske, za što su zaslužni, napomenuo je prof. Boras, i dvojica prethodnih rektora pulskog Sveučilišta Marčelo Dujanić i Robert Matijašić.

Istarski župan Valter Flego ustvrdio je da je postignuto veliko povjerenje u pulsko Sveučilište i da Županija na tome neće stati te da će kao osnivači pulske Opće bolnice i nadalje napuštene bolničke zgrade preuređivati za potrebe sveučilišnog kampusa.

Počasni doktorat prof. Radossiju

Giovanni Radossi, dugogodišnji profesor i osnivač Centra za povijesna i društvena istraživanja u Rovinju, imenovan je počasnim doktorom pulskog Sveučilišta zbog velikog doprinosa proučavanju istarske baštine, jezika, kulture i povijesti. U ime cijele akademske zajednice čestitao mu je rektor Barbieri, a prof. Radossi naglasio je da je dvostruko počašćen što je uglednu titulu dobio upravo na 10. obljetnicu Sveučilišta Jurja Dobrile.

Prorektorica prof. dr. Elis Deghengi Olujić uručila je potvrde i predstavila nastavnike promaknute u redovite profesore i redovite profesore u trajnom zvanju, a to su Elis Deghenghi Olujić, Sandra Krtalić, Lenko Uravić, Valnea Delbianco, Ivan Jurković te Marija Bušelić koja se zahvalila u ime svojih kolega. Prorektorica prof. dr. Lorena Mošnja-Škare uručila je priznanja zaslužnim zaposlenicima i suradnicima Sveučilišta Jurja Dobrile. Priznanje je posthumno dodijeljeno prof. dr. Denis Krbec, predanoj nastavnici i vrsnoj znanstvenici koja je pridonijela razvoju FET-a, gdje je vodila Katedru za turizam te bila prodekanica za nastavu u doba uvođenja Bolonjskoga procesa. Priznanje je uručeno suprugu Iztoku Krbecu.

Ostala priznanja pripala su Igoru Dudi, predstojniku Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta te istraživaču Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma, Mariji Crnčić Brajković, profesorici na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, Eldi Krajcar Percan, pijanistici i višoj predavačici, Jusufu Šehanoviću za pokretanje i razvoj informatičkih studija u Puli, Riti Scotti Jurić za osmišljavanje i vođenje poslijediplomskog programa Prevođenje u okviru hrvatsko-talijanske dvojezičnosti, te Renatu Batelu, predstojniku rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta "Ruđer Bošković" i voditelju studija Znanost o moru, prvog studija u području prirodnih znanosti na pulskom Sveučilištu. Priznanja su pripala i Ljubici Vitasović iz Sveučilišne knjižnice u Puli, Ireni Zavrl za međunarodnu suradnju te Slobodanu Poli za dugogodišnji doprinos razvoju studentskog standarda u Puli.

Dobitnici Rektorove nagrade

Prorektorica za nastavu i studente prof. dr. Nevenka Tatković objavila je dobitnike priznanja među studentima. Rektorove nagrade i titulu najboljih studenata pulskog Sveučilišta u akademskoj godini 2014./15. dobili su Martina Popović s Odjela za studij na talijanskom jeziku, Davor Salihović s Filozofskog fakulteta, Marina Dadić s Muzičke akademije, Luka Bastijanić, student Odjela za informacijsko-komunikacijske tehnologije, Marina Oršolić, studentica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Marina Lovrić sa studija Kultura i turizam te Magdalena Novak, studentica na FET-u.

Posebna priznanja dobili su studenti Marina Deželjin, Andrea Sinožić i Edi Gljušćić. Priznanja za glazbene uspjehe dodijeljena su Akademskom harmonikaškom orkestru i Akademskom mješovitom zboru Muzičke akademije u Puli te Antoniji Puček, studentici glazbene pedagogije. Priznanja za sportske uspjehe dobili su Futsalska ekipa za pobjedu na Euroijadi 2015., košarkaški tim za osvojenu broncu na Državnom sveučilišnom prvenstvu i zlatnu medalju na Euroijadi 2015., Ivica Grbac i Michael Kolić, državni sveučilišni prvaci i sudionici Europskog sveučilišnog prvenstva u šahu, Valery Švigir, četverostruka državna sveučilišna prvakinja i dobitnica pet zlatnih i srebrnih medalja na međunarodnim natjecanjima u plivanju, Luka Gorščak, brončani na Državnom sveučilišnom prvenstvu u judu te Francesca Korenić za zapažene rezultate u skijanju.

Dva nova studija

Okupljene na svečanosti u dvorani "Pula" na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u ime ministra znanosti Predraga Šustara pozdravio je pomoćnik ministra Srećko Tomas, istaknuvši zapošljivost kadrova i internacionalizaciju visokog obrazovanja kao važne odrednice kojima pridonosi i pulsko Sveučilište s 252 zaposlenika i 3.600 studenata. Tomas je izrazio nadu da će suglasnost Ministarstva dobiti i dva nova studijska programa, trenutno na verifikaciji - proizvodno strojarstvo i studij sestrinstva. (Duška PALIBRK, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter