Proslavljena 20. obljetnica kampa vatrogasne mladeži


U povodu 20. obljetnice djelovanja Kampa vatrogasne mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice upriličena je prigodna svečanost kojoj je uz sudionike 10. smjene bilo nazočno više predstavnika vatrogasnih organizacija iz nekoliko hrvatskih županija. Na početku svečanosti minutom šutnje odana je počast svim umrlim vatrogascima i poginulim braniteljima. Zadnjeg dana kolovoza počela je 11., završna smjena ovogodišnjeg kampa sa 73 sudionika.

Govoreći na svečanosti načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović pozdravio je predstavnike istarskih i primorsko-goranskih vatrogasaca predvođenih potpredsjednicima HVZ-a i županijskim zapovjednicima Dinom Kozlevcem i Slavkom Gaušem te predstavnike vatrogasnih zajednica drugih županija i Grada Zagreba. Bili su nazočni i članovi Savjeta vatrogasne mladeži HVZ-a s predsjednikom Milivojem Taslakom na čelu te predstavnici Nacionalnog parka Brijuni i Turističke zajednice Fažane.

Popović je podsjetio da je 1995. prvi kamp vatrogasne mladeži održan u Turističkom naselju Zagori u Novom Vinodolskom, neposredno prije akcije Oluja. Inicijativa je potekla iz HVZ-a, uz posebno angažiranje DVD-ova Novi Vinodolski i Otočac, Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije i JVP-a Rijeka koji su prve tri-četiri godine dali značajan doprinos radu kampa. Nakon Zagore, sljedeći kamp održan je u Vili Neda, također u Novom Vinodolskom. Uspješno je djelovao iz godine u godinu, a interes za sudjelovanjem bio je u stalnom porastu. Stoga se od jeseni 1997. nastojao osigurati nov primjeren prostor.

Inicijativu da to bude u Fažani dala je istarska Vatrogasna zajednica, a Mirko Damjanac, predsjednik DVD-a Fažana - Brioni, predložio je da to bude u ovim objektima gdje su tijekom Domovinskog rata bili smješteni prognanici. Ondašnji predsjednik HVZ-a dr. sc. Franjo Gregurić uspio je taj projekt ostvariti uz ugovor s Vladom o korištenju tog područja na 15 godina, do 2013. Prve dvije godine protekle su uredno, no bilo je i određenih improvizacija i zato je Predsjedništvo HVZ-a odlučilo da županijske vatrogasne zajednice preuzmu brigu oko bungalova, a da će HVZ brinuti o prehrani i organiziranju ostalih sadržaja.

Nažalost, kamp ne koriste vatrogasne zajednice svih županija. Istarska i Primorsko-goranska su uzorni primjeri korištenja kampa i ne prihvaćaju stavove da je to samo ljetovanje. Načelnik Popović je podvukao da to jeste i ljetovanje, ali i korisno i zanimljivo druženje vatrogasne mladeži, stjecanje novih prijateljstava i upoznavanje vatrogasne teorije i prakse uz mogućnost da mladi upoznaju prirodne ljepote i kulturne znamenitosti Istre i Pule. (Asim ČABARAVDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter