Proslavljen Dan opcine Tinjan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U subotu su Tinjanci bogatim sportskim i kulturnim programom te svecanom sjednicom Opcinskog vijeca proslavili Dan opcine, koji se obilježava na Dan oslobodenja mjesta.

Na svecanoj sjednici u velikom šatoru ispred opcinske zgrade, kojoj su prisustvovali brojni istarski gradonacelnici i nacelnici, dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama ili skupinama. Najviše opcinsko priznanje, grb Tinjana, uruceno je predsjedniku Uprave Kamen Pazina, rodenom Tinjancu, Karmelu Krebelu za dugogodišnju suradnju i pomoc u realizaciji opcinskih projekata. Zahvalnice su urucene opcinskoj djelatnici Klaudiji Nikolic za predan i marljiv dugogodišnji rad, poreckoj i pulskoj biskupiji i Opcini Auersbach u Austriji za uspješnu suradnju, Pljockarskom klubu Tinjan za petnaestogodišnje djelovanje te ucenicima Marini Ružic i Marinu Vernieru zbog odlicnih rezultata na školskim državnim natjecanjima.

U prigodnom se govoru nacelnik Opcine Mladen Rajko osvrnuo na proteklu izbornu godinu, u kojoj je postao nacelnik, našalivši se da je "celavi nacelnik zamijenio celavog, pa je politicka situacija ostala stabilna".



Najavio je da ce u listopadu biti donesene izmjene Prostornog plana Tinjana, da ce se za mjesec-dva nadležnom ministarstvu uputiti program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, a do kraja godine izraditi idejni projekt i dobiti gradevinsku dozvolu za novi djecji vrtic. Uz pomoc porecke i pulske biskupije u listopadu ce se u Kringi otvoriti Park Bože Milanovica, a u pripremi je i Park Jurja Dobrile u Tinjanu.

Ustvrdio je da Tinjan, kao opcina istarskog pršuta, postaje turisticki prepoznatljiva destinacija, a da ce razvitku pripomoci i nedavno osnovani poljoprivredno-turisticki klaster Draga.

Predsjednik Županijske skupštine Dino Kozlevac osvrnuo se na nagovještaje ukidanja opcina, a bivši tinjanski nacelnik i dopredsjednik Županijske skupštine Vlado Ivetic nagraden je pljeskom publike nakon što je s govornice porucio da ukidanje opcina "ni po koju cijenu ne smijemo dopustiti zbog opstanka sela".



Na prvenstvu u pljockanju, na kojem je nastupilo desetak ekipa, pobijedio je tandem Marcenegle (Armando Fabijancic i Josip Srblin), drugi su bili Tinjanci (Ljubo Milohanic i Dragan Matika), a treci Vodnjanci (Filip i Elvis Krajcar).

Održani su turniri u malom nogometu i gadanju glinenih golubova, demonstracija vježbi Karate kluba "Tinjan", rekreativna biciklijada "Od lokve do lokve" duga 26 km kojom su sudionici obišli citavu opcinu, pješacenje novouredenim dijelom staze suhozida od Tinjana do Kringe u duljini od cetiri kilometra, kao i medunarodna biciklisticka utrka Istria Valamar Magica u organizaciji Turisticke zajednice Istarske županije.

Publici se predstavila Limena glazba Monperin iz Bala, a nakon svecanog mimohoda svih folkloraša kroz Tinjan održana je cetvrta Vecer folklora na kojoj su nastupile sve dobne kategorije domace Kumpanije Kosirici te gosti - KUD-ovi "Barban", "Zvir" iz Jelenja, "Bistra", "Ilinden" iz Rijeke, klapa Sveti Petar te harmonikaši udruge Krug. U opcinskoj vijecnici postavljena je samostalna izložba Porecanke Gracijele Sirotic nazvana "Moja Istra".


Podijeli: Facebook Twiter