Proslave ulaska u EU u istarskim gradovima

Ilustracija (A. T.)
Ilustracija (A. T.)

Pazin će ulazak u EU proslaviti u nedjelju 30. lipnja i ponedjeljak 1. srpnja. Program na Trgu slobode započet će u nedjelju u 20 sati koncertom Limene glazbe Pazin i zbora Roženice, a potom građane će zabavljati Amaro band. Točno u pomoć uz puštanje balona podići će se zastava EU, aslijedi zabava.

Program se nastavlja se u ponedjeljak 1. srpnja ujutro prodajnom izložbom tipičnih proizvoda Pazina i Istre. U 10 sati na Trgu slobode nastupit će Plesna skupina „Roxy dance“, a u 10.30 polaznici vrtića Olga Ban dijeliti će balone i crtati po asfaltu.     

Labin će ulazak u EU obilježiti u ponoć 30. lipnja na starogradskom bastionu Torion gdje će uz "Odu radosti" u izvođenju Gradskog orkestra biti podignuta zastava EU-a. Svečanost počinje u 23.30 sati nastupom Mješovitog pjevačkog zbora Zajednice Talijana "Giuseppina Martinuzzi". Sastavni je dio otvaranja kulturnog ljeta Labin Art Republika, koje joj je prilagođeno. Budući da je Hrvatska 28 članica Unije bit će otvorena izložba 28 labinskih likovnih umjetnika pod nazivom "Pozdrav Europi" te održana video projekcija 28 labinskih ličnosti, znamenitosti i događaja po kojima je grad poznat.

Ulazak Hrvatske u EU Općina Medulin obilježit će dvodnevnim programom. Međunarodne igre Šanpjero, u kojima će sudjelovati predstavnici pobratimljenih općina Poles (Austrija), Marcali (Mađarska), Cerklje na Gorenjskem (Slovenija) i općine Medulin, održat će se u 21 sati u nedjelju na rivi. Slijedi zabava uz Highlanderse, a u 23.45 sati službeni govori predstavnika općina pobratima i Medulina te predaja zastave EU-a medulinskom načelniku. U ponoć je vatromet uz "Odu radosti". U ponedjeljak fešta počinje u 20 sati uz prigodni kulturno-umjetnički program vrtića Medulin na rivi te uz Nightexpress.

Obilježavajući ulazak Hrvatske u Europsku uniju, Grad Buzet ove nedjelje organizira prigodan program u starogradskoj jezgri na Baštionu kraj crkvice Sv. Jurija gdje će se u 20 sati održati dječja kazališna predstava "Europica" u produkciji udruge Mali grad iz Zagreba. U 21 sat započinje koncert "Zajedničkim ritmom Europe", a nastupaju limena glazba Glazbenog društva "Sokol" Buzet te pihalni orkestri Divača i Boršt. U 22 sata slijedi zabavni program te koncert Error banda iz Buzeta. Ulazak Hrvatske u EU obilježit će se i u Roču gdje će koncerte održati Acustic ride te duo Ivana & Siniša. Koncerte organizira Mjesni odbor Roč pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, a odvijat će se na ročkoj Ljetnoj pozornici s početkom u 22 sata.

Općina Lanišće i susjedna slovenska općina Hrpelje - Kozina organiziraju druženje u povodu ulaska Hrvatske u EU u Vodicama u nedjelju u 19 sati . Uz bogati zabavno kulturni program, organizatori će se pobrinut i za okrjepu te osigurati besplatan vojnički grah.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju Grad Vodnjan obilježit će trodnevnim programom "Welcome EU!". U petak od 10 do 12 sati na info-punktovima u Vodnjanu, Galižani i Peroju održat će se prigodan program "Upoznajmo Europu". U večernjim satima na tri će mjesta biti održana predavanja. Info-punktovi će raditi i u subotu, od 9 do 11 sati, a potom će u sva tri mjesta biti upriličena kazališna predstava za djecu. Večernji dio počinje u 19 sati u Galižani s proslavom blagdana sv. Petra i Pavla uz zabavni program. U 20 sati u Vodnjanu će u Trgovačkoj ulici biti otvorena Boom Gallery, a u Peroju na Martulini u 21 sat počinje zabava uz Trio Rio.

Za nedjelju su predviđene projekcije, izložba i degustacija vina u Kreativnoj kući u Vodnjanu, a od 21 sat nastupa Nina Badrić na Narodnom trgu. Feštu će zaključiti ponoćni vatromet.

Bogatim programom koji će u nedjelju u 20.30 sati početi na Trgu slobode Poreč će proslaviti ulazak u EU. Na pozornici će se publici najprije predstaviti djeca i mladi plesači iz Društva Naša djeca i studija Mot 08 te učenici glazbene škole Slavka Zlatića. Uslijedit će nastup klape Motovun i popularnih Soulfingersa. Točno u ponoć sve okupljene očekuje veliki vatromet. V. H.

Prigodnim programom pod nazivom "Europska noć/Notte europea" u nedjelju od 20 sati pa do ranog jutra Novigrađani i njihovi gosti će proslaviti ulazak Hrvatske u EU. Čitavu će tu noć u starogradskoj jezgri, parkovima, na ulicama ispuniti gastronomska ponuda i degustacija. Za glazbenu zabavu i animaciju zaduženi su Goran Griff band i etno skupina Šćike. Za ponoć zakazana je zdravica i posebno iznenađenje. U ponedjeljak će točno u podne biti svečano inaugurirana skulptura posvećena ulasku Hrvatske u EU, rad novigradskog umjetnika Đanina Božića. (R. S., G. Č. Š., M. R., M. Vu, V. H., K. F.)

 


Podijeli: Facebook Twiter