Proslava "Oluje" u Kninu, mimohod prije ili nakon 5. kolovoza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je poručila kako će sudjelovati u radu Odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te zastupati stajalište da samo toga dana u Kninu može biti središnja proslava, a spremna je prihvatiti vojni mimohod uoči ili nakon 5. kolovoza.

Hrvatska predsjednica je u obraćanju javnosti u svome Uredu istaknula da javnost želi upoznati sa stavovima koje ću zastupati na sastanku Odbora te naglasila kako drži da 20. obljetnica "Oluje" "mora biti dan pobjede, a ne dan podjele".

Svaka država ima datume i simbole oko kojih ne smije biti prijepora, a u Hrvatskoj je to upravo 5. kolovoza, ističe Grabar-Kitarović.

"Kao Predsjednica Republike Hrvatske imam moralnu obvezu učiniti sve kako bi se nacionalno zajedništvo, osobito u takvim trenucima, očuvalo i osnažilo. Središnja točka obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja postao je Knin, kao simbol pobjede i slobode. Stoga ću jasno zastupati stajalište kako samo toga dana u Kninu može biti središnja proslava. Kako je riječ o velikom danu naše suvremene povijesti, k tome i 20. obljetnici, spremna sam prihvatiti vojni mimohod uoči ili nakon 5. kolovoza", kazala je.

Napominje kako pri tome "osobito treba voditi računa o racionalnosti troškova s obzirom na trenutačno teško gospodarsko i socijalno stanje u državi".

Na kraju obraćanja pozvala je sve na uljuđenu i dostojanstvenu proslavu Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

"Pokažimo tog dana snagu hrvatskog zajedništva i s ponosom istaknimo hrvatske zastave diljem domovine u spomen i zahvalu svima koji su dali svoje živote kroz našu povijest za hrvatsku slobodu unutar europske obitelji", poručila je

Izjava predsjednice po prvi je oputa prenošena i live streamom na twitteru. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter