Proslava blagdana Svih svetih

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Misnim slavljima diljem Hrvatske danas se u crkvama obilježava spomen na svete mučenike, blagdan Svih svetih, a građani posjećuju grobove najmilijih, zapaliti svijeće i zajedno se pomoliti za pokojnike.

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, predvodit će tradicionalno svečano euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju, a nakon mise će kod Središnjeg križa predvoditi blagoslovnu molitvu. Mise će se služiti i u mnogim drugim nadbiskupijama, biskupijama i župama. Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a po odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga.

U nedjelju, 2. studenoga, je dan sjećanja na vjerne mrtve, Dušni dan, koji se obilježava od početka XI. stoljeća na poticaj sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona. Po kršćanskoj tradiciji, koju su prihvatili i mnogi nekršćani, ta dva dana u godini vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, a time jačaju i svoju vjeru u zagrobni život i Božju nagradu.

Pod izrazom "svi sveti" ne misli se samo na one koje je Katolička Crkva službeno proglasila svetima, nego i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Crkva je od svojih početaka njegovala spomen na mrtve, o čemu svjedoče natpisi u katakombama i spominjanje pokojnika u misama od samih početaka kršćanstva, pozivajući se pritom na riječi Druge knjige Makabejaca iz Staroga zavjeta:

"Sveta je i spasonosna misao moliti za pokojne da im se oproste grijesi." U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a u Hrvatskoj je i državni blagdan i neradni dan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter