Proslava 25. obljetnice diplomatskih odnosa Kine i Hrvatske u pulskoj Areni 

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pula i Istra dobili su jedno veliko priznanje prijateljskog kineskog naroda. Naime, nakon Rima, New Yorka i Pariza, baš je najveći istarski grad odabran kao mjesto velike svečanosti na kojoj će svečano biti obilježene dvije značajne obljetnice: 25 godina od priznavanja i uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske te 68. rođendan Narodne republike Kine.

Dijele se besplatne ulaznice

Na današnjoj konferenciji za novinare u pulskoj Gradskoj palači program manifestacije predstavili su veleposlanik NR Kine Nj.E. Hu Zhaoming te njegovi domaćini, gradonačelnik Pule Boris Miletić i istarski župan Valter Flego.

- Zadovoljstvo mi je najaviti ovaj vrlo lijep, veličanstven događaj za sve građane Pule i njihove goste, koji će se 29. rujna održati u Areni. Kina je jedna od kolijevki civilizacije, zemlja izuzetno bogate kulture i upravo će bogatim kulturnim programom, pod nazivom "Zajedno u svjetliju budućnost", biti obilježene ove važne obljetnice. Grad Pula i Istarska županija su se rado odazvali pozivu za suorganizaciju jednog takvog programa, a posebno treba naglasiti da je program u Areni besplatan za sve posjetitelje te da se ulaznice na taj spektakl mogu nabaviti u svim uredima turističkih zajednica u Istri. Stoga pozivam sve Puljane i njihove goste da nam se u petak u 20 sati pridruže na ovoj svečanosti, kazao je gradonačelnik Miletić.

- Kina je svjetska velesila u svim razmjerima te smo iznimno zainteresirani da bi našu Istru u potpunosti otvorili i na najbolji način predstavili kineskim turistima koji su do sada tradicionalno posjećivali Zagreb, Plitvička jezera i Dubrovnik. Spektakl pred nama zasigurno pomaže u promociji Istre na kineskom tržištu, ali i širom otvara vrata još bolje buduće gospodarske suradnje, poručio je istarski župan Valter Flego.

- Kinesko veleposlanstvo, Grad Pula i Istarska županija zajedno će 29. rujna u pulskom amfiteatru prirediti veliku proslavu povodom 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine i obilježiti Nacionalni dan Kine, kazao je veleposlanik Zhaoming.

Naglasio je i da je tijekom cijele godine nizom događanja obilježena 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja, ali kako će svečanost u amfiteatru biti vrhunac tih svečanosti. Između ostalog, veleposlanik Zhaoming istaknuo je da se kineski nacionalni dan u Hrvatskoj prvi put obilježava izvan Zagreba i kako bi ta proslava mogla biti četvrta najgrandioznija svečanost u svijetu, nakon proslava u Amfiteatru u Rimu, Eiffelovom tornju u Parizu i Empire State Buildingu u New Yorku.

Veliki dron Puli na dar

 - Temom proslave "Zajedno u svjetliju budućnost" želimo poslati poruku široj javnosti da možemo imati blistaviju budućnost ako udružimo snage. Cilj proslave izvan Zagreba je predstaviti Pulu Kinezima, a posebice kineskim turistima koji tradicionalno posjećuju uglavnom Zagreb, Plitvice i Dubrovnik, kazao je veleposlanik Zhaoming i naglasio da ujedno žele potaknuti Kineze da posjećuju i druge dijelove zemlje, uključujući i Istru i uživaju u njezinoj bogatoj kulturi i ljepoti.

Prošle godine je broj kineskih turista u Hrvatskoj premašio 100.000, a veleposlanik Zhaoming vjeruje kako bi ta brojka ove godine mogla narasti na 150.000 do 200.000 posjetitelja.

Najavljujući proslavu u Puli, pojasnio je da će navečer 29. rujna amfiteatar biti obasjan crvenom bojom, najdražom bojom Kineza i simboličnom bojom Kine koja je ujedno i jedna od boja u hrvatskom grbu. Za visoke državne dužnosnike i strane veleposlanike bit će upriličen doček na "crvenom tepihu", a pozvao je gradonačelnika da izabere desetak "običnih" ljudi koji će zajedno s uzvanicama proći po crvenom tepihu.

Na koncu je veleposlanik darovao Gradu Puli dron impresivnih dimenzija, koji će poslužiti za snimanje atraktivnih fotografija iz zraka, a gradonačelnik je svome gostu darovao bonsai stablo masline. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter