Proslava 140. godišnjice pruge Divača - Pula

Lari Tošić, Renato Krulčić i Sanjin Debeljuh (M. RIMANIĆ)
Lari Tošić, Renato Krulčić i Sanjin Debeljuh (M. RIMANIĆ)

Istarska pruga od Divače do Pule, s odvojkom iz Kanfanara do Rovinja, puštena je u promet 20. rujna 1876. pa tako za 11 dana slavi 140. rođendan. Tim su povodom pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, Sanjin Debeljuh, glavni tehnolog prometnog sektora Zapad u HŽ Infrastrukturi i Lari Tošić predstavnik Sindikata željezničara Hrvatske na konferenciji za novinare predstavili program proslave koja će se u utorak 20. rujna održati u Pazinu.

Proslavu 140. obljetnicu Istarske pruge potpomažu Istarska županija, te gradovi Pula, Pazin i Buzet, brojni sponzori, ali i vrijedni "Vlakoljupci, rekao je Debeljuh, upućujući poziv svima da 20. rujna dođu u Pazin na proslavu. Okupljanje uz razgledavanje željezničarske muzejske zbirke je zakazano za devet sati, a u 9.45 očekuje se dolazak vlaka iz Divače. Nakon dočeka i pozdravnih govora u 11 sati u Školsko-gradskoj sportskoj dvorani započet će okrugli stol pod nazivom "Štriko naša draga", na kojem će sudjelovati 50-ak osoba. Kako je najavljeno na skupu će umirovljeni željezničar Ivan Brajković govoriti o 140 godina istarske željeznice, prometnik i diplomant Veleučilišta u Rijeci Ivan Buždon govorit će o turističkoj revitalizaciji pruge Kanfanar-Rovinj, a direktor Regionalne jedinice zapad HŽ Infrastrukture Hrvoje Kostelić, govorit će o istarskoj željeznici danas.

Nakon okruglog stola u 15 sati na redu je "Fešta na štacijonu va Pazine", pratit će je glazbeni program, a za objed će se nuditi grah. Službeni dio proslave završava u 19,03 ispraćajem "slovenske makine". (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter