Proslava 140 godina hrvatske škole na Roveriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Učenici i djelatnici Osnovne škole u Juršićima svečanim programom u srijedu obilježili su završetak nastavne godine i 140. godišnjicu školstva na Roveriji. Djeca od prvog do osmog razreda predstavila su se pjesmom, plesom i recitacijama. Plesali su na ritmove istarskog baluna i ruskog plesa kalinke. Usred programa, nažalost, pljusak ih je preselio sa školskog dvorišta u učionice.

Prvi učitelj Miho Buršić

Stotine djece i roditelja pohrlilo je u knjižnicu po svoj primjerak školskog lista Brist, koji izlazi jednom godišnje uz potporu Općine Svetvinčenat. Najviše su ih privukli zanimljivi fotoalbumi i školski spomenari, izložba o povijesti škole, ali i fotomontaže starih i novih snimaka iz školskog života.

Intrigantno je bilo zaviriti u povijesne dokumente. Davne 1876. svećenik Josip Velikanja, Slovenac iz Idrije kojeg je postavio biskup Juraj Dobrila, odmah po dolasku u Juršiće organizirao je i održavao nastavu na hrvatskom jeziku u župnom stanu te dao sagraditi zgradu za školu. Učitelj je bio Miho Buršić. Bila je to prva škola na hrvatskoj jeziku na ovom području. Potom 1925. talijanska vlast nasilno ukida hrvatsku školu u Juršićima, a posljednje učitelje Jakšu Brdara i njegovu ženu Anku prisilno sele u Kalabriju te se ne zna njihova daljnja sudbina. Talijanska vlast 1932. gradi novu zgradu u kojoj se do danas odvija nastava. Školske 1954./1955. godine škola postaje osmogodišnja i broji rekordnih 180 učenika jer su ukinute škole u Čabrunićima i Butkovićima.

Na jesen stiže šest prvašića

Prije pet godina dobrovoljnim radom roditelja učenika i financijskom pomoći Općine Svetvinčenat obnovljena je fasada na sadašnjoj školi. I stara škola je sanirana i u njoj je sjedište Restauratorskog zavoda. Ove godine školu u Juršićima pohađalo je 58 učenika, koliko ih očekuju i na jesen jer su upisali šest prvašića, koliko su imali i osmaša. Mnogi od 27 nastavnika i drugih djelatnika rade i u drugim školama da bi popunili fond sati. (Napisao i snimio Paulo GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter