Prošla godina uspješna zahvaljujući trudu pojedinaca

Koncerti nisu ravnomjerno raspoređeni tijekom cijele godine (M. ANGELINI)
Koncerti nisu ravnomjerno raspoređeni tijekom cijele godine (M. ANGELINI)

Pokretanje studija klavira pri Muzičkoj akademiji u Puli, nagrade i priznanja učenicima pulske glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova i studentima Muzičke akademije, uspjesi polaznika OKUD-a Istra, nekoliko glazbenih festivala koji uporno i marljivo nastavljaju utabanim stazama, najkraći je rezime protekle godine što se glazbe tiče.

Premda Pula nema pravu koncertnu dvoranu i premda se koncerti zbivaju na raznim lokacijama, ipak postoji određeni kontinuitet, iako na takvim događanjima bi moglo uvijek biti nešto više publike, čiji broj prilično varira na koncertima klasike.

Vrlo su aktivni i u Poreču, čija glazbena škola postiže sjajne uspjehe, a gdje se održavaju i važni festivali i koncerti - od natjecanja "Antonio Janigro" do sjajnih koncertnih nastupa u Eufrazijani i na drugim lokacijama.

Tijekom ljetnih mjeseci koncertna ponuda ne nedostaje niti u Rovinju, a BaRoMus već je godinama nezaobilazna etapa za ljubitelje klasične glazbe. Dvigrad festival nastavlja i dalje sa svojim radom, a raduju dakako i uspjesi učenika labinske glazbene škole, kao i onih sa samog istarskog sjevera.

Ono što nedostaje u kulturnoj ponudi i tijekom ljetnih mjeseci, je nedostatak opera, opereta i baleta u Areni, što je postalo već uobičajeno zadnjih nekoliko godina. Puljanima i gostima takvi sadržaji nedostaju, posebice iz razloga što je do prije nekoliko godina gotovo svake sezone bila barem jedna opera te pokoji klasični balet.

Onima željnima gledanja kvalitetnih plesnih izvedbi, nezaobilazna je ljetna meka Svetvinčenat, gdje se održava Festival plesa i neverbalnog kazališta i gdje gostuju ansambli iz cijeloga svijeta. No, budući da je riječ o posve drugom žanru u odnosu na onaj koji se izvodio u Areni, publika u Puli, pa i u cijeloj Istri, zakinuta je za klasičan balet, ali i za opere. Minulog je ljeta bila najavljena jedna opera, ali i to je otkazano.

Šteta je i što koncerti nisu ravnomjerno raspoređeni tijekom cijele godine, već uglavnom samo tijekom ljetnih mjeseci i u predblagdansko vrijeme. (V. BEGIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter