Prosjecno mito u Hrvatskoj 280 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od trecine svega isplacenog mita u Hrvatskoj je u hrani i picu, dok se u novcu isplacuje gotovo 44 posto mita. Prosjecno mito isplaceno u novcu, pak, iznosi 280 eura. To su rezultati istraživanja "Korupcija na zapadnom Balkanu" koje je proveo UN-ov ured za drogu i kriminal (UNODC) na 28 tisuca ispitanika zemalja bivše Jugoslavije koje još nisu ušle u EU.

Što se tice Hrvatske, svaka deseta anketirana osoba dala je mito bar jednom u godini prije istraživanja. Hrvatski gradani, dakle, prilikom podmicivanja izdvajaju 2,7 posto BDP-a per capita, odnosno oko 27 posto nominalne prosjecne place. Prema istraživanju, u Hrvatskoj se najviše, u cak 35 posto slucajeva podmicuje radi ubrzanja procedure, a najmanje, u 4,4 posto slucajeva, da smanje trošak procedure.

Na zapadnom Balkanu najviše se podmicuju lijecnici, u cak 57 posto slucajeva, a najmanje lokalni politicki predstavnici, u manje od pet posto slucajeva. Zanimljivo je da su ispitanici iz Hrvatske u 14 posto slucajeva placali i službenike za registraciju vozila. Za gradane Hrvatske, problem korupcije jednak je društveni problem kao i nezaposlenost i neucinkovitost Vlade. (S. Ab.)


Podijeli: Facebook Twiter