Prosjecna placa u Istri ista ili niža od prosjeka RH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz pojedinacne izuzetke u kojima se uspjelo minimalno povecati place za jedan do dva posto, za Sindikat Istre i Kvarnera 2011. godinu obilježila je uspješna borba za zadržavanje clanstva, mukotrpan rad za zadržavanje postojecih prava clanova u kolektivnim ugovorima u vecini podružnica, neuspješne inicijative da Gospodarsko socijalno vijece Istarske županije ne bude privjesak vlasti, vec zaista mjesto oživotvorene ideje socijalnog partnerstva, nastavak loših odnosa s pulskom i županijskom lokalnom samoupravom, rekao je predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulic na konferenciji za novinare.

Govoreci o pojmu najrazvijenije hrvatske županije, rekao je da su sliku "najrazvijenije" osmislili istarski politicari.

- O tome koliko je najrazvijenija, najbolje govore podaci da je prosjecna placa u Istri na razini ili ispod hrvatskog prosjeka, da je u Istarskoj županiji život najskuplji u odnosu na druge županije, da su temelji njenog gospodarstva nekvalitetna radna mjesta s ugovorima na odredeno vrijeme, odnosno poslovi sezonskog karaktera, o cemu svjedoce podaci Zavoda za zapošljavanje po kojima brojka od 2.500 nezaposlenih ljeti raste na preko 10 tisuca zimi. Bez industrijske proizvodnje, u kojoj je Istra prednjacila u bivšoj državi i u Hrvatskoj, ništa dobro se ne piše radnicima. Istina je da je Istra nakon promjena imala puno bolju podlogu za razvoj, što su oni koji su Istru vodili u proteklih dvadeset godina uspješno uništili, rekao je Bulic.

Govoreci o pokazateljima života u Puli, kao najskupljem hrvatskom gradu, ustvrdio je da Pula od rata naovamo nije imala lošijeg gradonacelnika, koji ce u SIK-u ostati zapamcen kao osoba pod cijom su palicom, prvi put nakon razdoblja vladavine fašisticke Italije, sindikati tuženi za štrajk i za cije je uprave pokrenuta lavina diskreditacijskih napada na SIK.

- Bara koja je u ovom gradu, u kojem ne funkcioniraju ni bolnica, ni staracki domovi, ni javni gradski prijevoz, ništa, najbolja je slika našeg grada. Odlazi još jedna godina koja radnicima nije donijela ništa dobroga, a nema prostora ni za optimisticna ocekivanja u godini koja je pred nama jer se najavljuje daljnje stezanje kaiša. Život je u Istri izuzetno težak. S jedne strane postoje osobe, posebno oni koji vode turisticka poduzeca, koje žive dobro i primaju placu ne manju od 25 tisuca kuna, a ima ih i koji primaju 70 tisuca kuna neto, te još desetak vinara i uljara koji dobro žive zahvaljujuci i politickoj podobnosti, dok oni koji žive od nesamostalnog rada žive teško. Mislim da je takav jaz izmedu bogatih i siromašnih zapravo posljedica funkcioniranja liberalnog kapitalizma, zakljucio je Bruno Bulic.

Na upit kako napreduje kolektivno pregovaranje u Gradu Puli, Bulic je rekao da je ono još lani prekinuto i to nakon što su otkrili da zapravo predstavnici Grada ne pregovaraju u dobroj vjeri. (S. ZRINIC TERLEVIC)

Smišljena politika protiv SIK-a

Govoreci o slucaju otkazivanja ugovora o radu SIK-ovom sindikalnom povjereniku u Vodovodu Stanku Radulovicu, kojeg direktor ne želi vratiti na posao cak niti nakon pravomocne sudske presude, vec kontinuirano ulaže žalbe, Bruno Bulic je ustvrdio da se tu zapravo radi o smišljenoj politici protiv SIK-a koja se prelama preko leda jednog clana.
- Radulovic i njegova obitelj egzistiraju na socijalnoj pomoci sindikata, ali te ce parnice Vodovod izgubiti, a trošak ce se svaliti na teret potrošaca, koji ce taj iznos osjetiti u cijeni vode. Idu donom na mladu obitelj, a s druge strane glumataju socijalnu osjetljivost, ustvrdio je Bulic.


Podijeli: Facebook Twiter