Prosječna cijena vikendice u Istri 1.630 eura po kvadratu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 166 tisuća aktivnih oglasa u ožujku 2017. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj nastavljaju se oporavljati. Ipak, i dalje su niže za sedam posto prema istom mjesecu 2011. godine. Od većih gradova u Hrvatskoj, cijene stanova najviše rastu u Splitu, Zadru te u Zagrebu. Rijeka također pokazuje blagi oporavak cijena stanova, dok Osijek nastavlja sa stagnacijom cijena kvadrata stana.

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u većini županija u priobalju tijekom ožujka nastavile s rastom.

Podaci za Pulu pokazuju kako je "kvadrat" stana u ožujku 2017. stajao 3,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Vrijednost nekretnina u Istarskoj županiji u posljednjih godinu dana porasla je za 1,68 posto, te je u trećem mjesecu 2017. godine iznosila 1.573 eura po četvornom metru. U istom mjesecu godinu dana ranije vrijednost "kvadrata" iznosila je 1.547 eura po "kvadratu".

Analiza prodanih kuća u Istarskoj županiji pokazuje da su kupci platili u prosjeku 1.528 eura po kvadratnom metru kuće, odnosno 1.623 eura za stan. "Kvadrat" stambenog prostora u Puli procjenjuje se na 1.360 eura, dok je godinu dana ranije cijena četvornog metra iznosila 1.332 eura.

Više od tisuću novih oglasa vikendica i kuća za odmor predano je u ožujku, a ova potkategorija bilježi i značajan rast pretraživanja u odnosu na početak godine. Cijene vikendica prate trendove cijena nekretnina u Hrvatskoj općenito. Najskuplje su, kao i očekivano u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je prosječna cijena kvadrata nekretnine za odmor 2.505 eura. 

U Istarskoj županiji prosječna cijena kvadratnog metra kuće za odmor iznosi 1.630 eura. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter