Prosječna cijena istarskih stanova iznosi 1.570 eura

Iako je ljeto prošlo, stanovi i apartmani na moru pokazuju rast pretraživanja potencijalnih kupaca (N. LAZAREVIĆ)
Iako je ljeto prošlo, stanovi i apartmani na moru pokazuju rast pretraživanja potencijalnih kupaca (N. LAZAREVIĆ)

Prema novom istraživanju portala Njuškala, provedenom na uzorku od 169 tisuća aktivnih oglasa u rujnu 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju neznatni rast od 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ono što obilježava rujan jest zaustavljanje trenda pada cijena kvadrata kuća na godišnjoj i mjesečnoj razini. Utjecaj na taj trend imaju županije na moru, u priobalju te Varaždinska županija, koji drže 56 posto od ukupne ponude stanova u Hrvatskoj.

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u županijama na priobalju tijekom rujna niže nego u ljetnim mjesecima, iako većina nastavljaju s rastom cijena na godišnjoj razini.

Najskuplji Dubrovnik

Uspoređujući cijene kvadratnog prostora, najskuplji kvadrati nalaze se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je za kvadratni metar kuće potrebno izdvojiti 2.053 eura, dok kvadratni metar stana u toj županiji košta 2.337 eura. Istarska županija po cijeni kvadrata zauzima šesto mjesto, pa je za kvadrat kuće u Istri u prosjeku potrebno izdvojiti 1.508 eura dok kvadrat stana košta 1.570 eura. 

Kontinentalne županije bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, te su ujedno  županije s najnižim cijenama nekretnina općenito. Primjerice, u Požeško-slavonskoj županiji prosječna cijena kvadrata kuće iznosi 374 eura, a u cijenu je uključena i okućnica.

U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1.214 eura u rujnu, što predstavlja pad od 4 posto u odnosu na lanjski rujan. U rujnu je najskuplji kvadrat kuće u Zagrebu zabilježen u četvrti Tuškanac, gdje kvadrat stana košta 3.191 eura. Dubrovnik je i dalje najskuplji grad s godišnjim rastom cijena nekretnina od visokih deset posto, a slijede ga Opatija, Bol na Braču te grad Hvar. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter