Proširuje se pulsko groblje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najkasnije iduceg tjedna raspisat ce se javni natjecaj za izvodaca radova u prvoj fazi proširenja pulskog groblja Monte Gira, za koju je u ovogodišnjem proracunu osigurano sedam milijuna kuna.

- Ove je godine osigurano sedam milijuna kuna, a sljedece ce se osigurati jednak iznos, no natjecaj ce pokazati stvarni iznos troškova. Ako sve prode bez problema, ocekujemo da bi radovi mogli startati vec pocetkom ljeta, kaže Darko Buršic, direktor Monte Gira.

Ukupno ce se pulsko groblje proširiti za više od 5,5 tisuca cetvornih metara, i to na dvjema lokacijama, na kojima ce se urediti dodatna 1.123 grobna mjesta. Na prvoj lokaciji rijec je o 2.856 kvadrata, a nalazi se u neposrednoj blizini ulaza u stari dio groblja i nadovezuje se na njega.

Planira se izgradnja dviju vrsta grobnih mjesta: za ukop šest i tri osobe, a nalazit ce se uz vanjske zidove. Niše za odrasle smještene su uz potporni zid parcele na jugoistocnoj strani, visine tri reda. Na prvoj lokaciji bit ce ukupno mjesta za 430 ukopa, odnosno 83 grobna mjesta za šest ukopa, 34 grobna mjesta za tri ukopa, 209 grobnih polja te 105 niša za odrasle. Na toj se lokaciji sada nalazi pomocni objekt, smješten uz zid groblja, koji ce se rekonstruirati i nadograditi te prenamijeniti u rashladnu komoru.

Na drugoj lokaciji, površine 2.706 cetvornih metara, radovi se ocekuju sljedece godine, kada ce se u gradskom proracunu osigurati novih sedam milijuna kuna. Površina se nalazi u zapadnom kvadrantu postojeceg groblja, s kojim se povezuje, a predvideni su prolazi i za iduca proširenja. Grobna mjesta i grobna polja istih su dimenzija kao i na prvoj lokaciji. Duž dva glavna ulaza u prošireni dio groblja nalaze se niše. Krovište ovih niša bit ce zelena površina.

Proširenjem druge površine dobit ce se nova 693 prostora za ukope, od cega 63 grobna mjesta za šest ukopa, 48 grobnih mjesta za tri ukopa, 165 grobnih polja, 95 niša za odrasle, 270 niša za kosti te 52 niše za urne.-

Do grobnih mjesta gradani ce moci doci licitacijom. Prednost ce imati oni ciji je clan obitelji pokopan na komunalnom polju na posudenim mjestima. Privremenim rješenjem odmah ce rezervirati grobno mjesto po pocetnoj cijeni, a kad se izgradi, stalnim rješenjem postat ce vlasnici. Ostali gradani, koji žele rezervirati mjesta unaprijed, do njih ce stizati licitacijom. Konacna cijena bit ce poznata tek kad se realizira projekt, ali sigurno nece biti veca nego sada.

Pocetna cijena grobne parcele bit ce oko 18 tisuca kuna, grobnice s tri mjesta 27 tisuca, a sa šest mjesta 36 tisuca kuna, dok ce niše biti nešto jeftinije nego dosad, najavljuje direktor Monte Gira.

- Vec sada se, nevezano za realizaciju ovog projekta, pocinje razmišljati o daljnjem proširenju pulskog groblja jer je evidentno da nedostaje grobnog prostora, rekao je Buršic. (Goran ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter