Proširenje vrtića općinski je prioritet

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Proračun za 2015. u visini do 41,5 milijuna kuna usvojili su vijećnici Općine Fažana s osam glasova za i tri suzdržana na sjednici u ponedjeljak. Toliko zapravo iznose planirani rashodi, dok su očekivani prihodi Općine 32,5 milijuna kuna. Njima još treba pridodati i devet milijuna kuna preostalih iz prethodnih godina.

Proračun se ponavlja

S financijskim planom usvojeni su i prateći programi; za socijalni se program planira izdvojiti 1,1 milijun kuna, za društveni i gospodarski 6,7 milijuna kuna, a za održavanje komunalne infrastrukture 5,4 milijuna kuna. Najviši rashodi, naravno, namijenjeni su ispunjenu Programa gradnje komunalne infrastrukture u vrijednosti od 12,5 milijuna kuna.

Od toga se najveći izdaci planiraju za projektiranje i gradnju parkirališta pored starog groblja uz Vodnjansku cestu - 1,7 milijuna kuna, te za izgradnju prometnice na trasi ulice Matija Vlačića, s rasvjetom i oborinskom odvodnjom, ali i troškovima izvlaštenja, u ukupnom iznosu od 2,15 milijuna kuna.

Za proračun ruke nije dignulo tri predstavnika IDS-a, a glasanju je prethodila žustra rasprava između vijećnika Ivana Geršića (IDS) i načelnice Ade Damjanac, te njenog zamjenika Radomira Koraća (oboje iz SDP). Geršić je naveo da se u proračunu iz godine u godinu ponavljaju stavke jer nisu realizirane, poput izrade dokumentacije za proširenje vrtića Sunce.

Sukob interesa

Korać mu je odgovorio da Općina ima problema sa sporim izdavanjem dokumentacije za gradnju od Županijskog Odjela za prostorno uređenje i gradnju, na što je Geršić burno uzvratio riječima da su to samo priče da bi se opravdala neučinkovitost Općine. Damjanac je pak navela da uzrok sporom rješavanju predmeta leži u osobi iz tog županijskog Odjela, kojoj su dodjeljivani predmeti Općine, iako je istovremeno od Općine zahtijevala legalizaciju vlastite nekretnine na njenom području. S obzirom na očiti sukob interesa, rekla je Damjanac, cijeli je slučaj predan sudu.

Kada je o proširenju općinskog vrtića riječ, načelnica je navela da to, nakon što su radovi na groblju privedeni kraju, predstavlja kapitalnu investiciju i prioritet Općine. Dogradnja vrtića, koji leži na zemljištu koje je tek lani kao negdašnje društveno vlasništvo prešlo u vlasništvo Općine, procjenjuje se, prema Koraćevim riječima, na tri milijuna kuna. U proračunu je planirano i 150 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju, a uskoro će Vijeću biti i prezentiran projekt. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter