Proširenje škola u Marčani, Medulinu, Fažani...

Osnovna škola u Fažani (Arhiva)
Osnovna škola u Fažani (Arhiva)

U ovogodišnjem županijskom proračunu za kapitalna je ulaganja u škole čiji je osnivač Istarska županija planirano oko 5,5 milijuna kuna, oko 300 tisuća više nego lani. Od toga se oko 2,5 milijuna odnosi na osnovne a tri milijuna na srednje škole. Osim toga, Istarska županija ove godine očekuje i milijun kuna namjenskih sredstava iz proračuna Ministarstva turizma za sufinanciranje izrade tehničke dokumentacije za uređenje novog Turističko-ugostiteljskog centra u Puli.

Sanacija škola u Novigradu i Marčani

- Sredstva su planirana za izradu projektne i ostale dokumentacije, za dovršetak legalizacije i energetskog certificiranja školskih zgrada te njihovu prilagodbu Državnom pedagoškom standardu odnosno važećim prostornim normativima. Uz kontinuirano obnavljanje školskog namještaja i ostale opreme, priprema se sanacija OŠ Rivarela u Novigradu sukladno projektu energetske obnove te rekonstrukcija OŠ Marčana. Prikupljamo dokumentaciju za rekonstrukciju i prostorno proširenje još tri osnovne škole čiji je osnivač Županija radi osiguranja uvjeta za prelazak u jednosmjenski rad, a od većih ulaganja u srednje školstvo prioritet je realizacija projekta "Pulske srednje škole", kaže Patricia Smoljan, pročelnica županijskog Odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu.

Od 25 osnovnih škola i njima pripadajuće 23 područne škole čiji je osnivač Istarska županija, učenici samo pet škola imaju nastavu u dvije smjene - u Marčani, Svetvinčentu, Fažani, Medulinu i Juršićima. Kada se proširi savičentska škola, steći će se uvjeti da škola u Juršićima postane njezin područni odjel, kako to predviđa važeća mreža škola koju ustrojava Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Za ostale četiri škole sređeni su imovinskopravni odnosi za zemljište na kojima se nalaze, a traje izrada projektne dokumentacije i prikupljanje potrebnih suglasnosti i dozvola, što je preduvjet početku realizacije. Presudna je u tome suradnja Županije s matičnim općinama, o čemu ovisi i početak rekonstrukcije Osnovne škole Marčana, gdje 114 učenika u osam razrednih odjeljenja raspolaže s tek četiri učionice.

U Savičenti treba 10 učionica i dvorana

- Postojeća školska zgrada u Marčani izgrađena je 1961. godine, kao dio zgrade u kojoj su još smješteni društveni dom, pošta, dječji vrtić i drugi sadržaji. Zato ovisimo i o Općini koja planira izgradnju novog dječjeg vrtića, čime će se osloboditi dio prostora u sadašnjoj zgradi. Školi je potrebno osigurati četiri učionice za razrednu i šest učionica za predmetnu nastavu, dvoranu za tjelesni odgoj, društvene, upravne i druge prostore. Škola sada raspolaže s 520 kvadrata, a s obzirom na broj učenika i važeće normative, trebala bi ih imati 1.560, plus sportsku dvoranu na 778 kvadrata. Tu bi razliku u kvadraturi trebalo osigurati dogradnjom ili rekonstrukcijom, što će se, uz visinu investicije, precizirati glavnim projektom. Zasad postoji idejni projekt na koji trebamo dobiti suglasnost Ministarstva, a onda do kraja godine planiramo izradu projektne dokumentacije te prikupljanje svih dozvola, kaže pročelnica Smoljan.

Osnovnu školu Svetvinčenat trenutno pohađa 93 učenika u osam razreda, a sa školom u Juršićima bilo bi ukupno oko 150 učenika. Školska zgrada u Savičenti, izgrađena 1974. godine, ima 879 kvadrata korisne površine, a za jednosmjensku nastavu treba joj skoro dvostruko više. I tamo je planirana školska sportska dvorana neto površine oko 778 kvadrata. Dakle, potrebno je još izgraditi dodatni školski prostor korisne površine oko 1.460 četvornih metara.

Medulincima nedostaju kvadrati

Vanjsko igralište nedostaje i fažanskim osnovcima, koji imaju sportsku dvoranu i zajedno s njom raspolažu s ukupno 2.711 kvadrata. Stara škola u Fažani potječe još iz 1931. godine i dograđena je 1983., a pohađa je 267 učenika u 14 razrednih odjela. Da bi svi na nastavu samo u jutarnjoj smjeni, u Fažani je potrebno dograditi još 940 kvadrata.

Trostruko više, 2.750 četvornih metara, nedostaje osnovcima u medulinskoj školi dr. Mate Demarina, gdje je trenutno 352 učenika u 17 razrednih odjela, a s područnim školama u Banjolama, Ližnjanu i Šišanu ukupno imaju 488 učenika. Škola u Medulinu također je izvorno iz 1931. godine, ali uz novi dio, dograđen prije desetak godina, raspolaže s oko 2.100 kvadrata. Za rad u jednoj smjeni, osim sportske dvorane od 1.440 kvadrata, trebalo bi im još oko 2.750 četvornih metara školskog prostora.

Dodajmo na kraju da 48 matičnih i 61 područnu osnovnu školu u Istri ove školske godine pohađa 14.602 učenika u 869 razrednih odjela. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter