Proširenje Ipsilona u "iks" nije prioritet u državi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski ipsilon nece biti izgraden do Matulji ako se Bini Istri ne produži koncesija, kazao je župan Ivan Jakovcic u ponedjeljak na aktualnom satu Županijske skupštine, ponukan pitanjima Nenada Boršica (HDZ) i Serda Riga (IDS) o mogucnosti pretvaranja Ipsilona u "iks" i povezivanja Labinštine s ostatkom Istre, te o dovršetku nove dionice do Pazina. Rekao je da bi nova dionica trebala biti otvorena do konca mjeseca, ali da se sigurno nece odmah krenuti u nastavak gradnje.

- Postoji niz problema. Ako Bina Istra odmah krene s projektiranjem dionice do Matulji, ona bi mogla biti izgradena do 2014. No, ne može se zatvoriti financijska konstrukcija bez produženja koncesije. Nije riješeno ni financiranje završetka Ipsilona. Nisam siguran kada ni ako ce se uopce graditi dalje. Istarski "iks" prema tome nije prioritet u ovoj zemlji. Riješimo stoga prvo postojece cestovne pravce na Labinštini, kazao je Jakovcic.

Prometne teme su izgleda vrlo zanimljive IDS-ovcima. Njihovog vijecnika Dragana Filipovica zanimalo je vec puno puta postavljeno pitanje o gradnji rotora u pulskoj Šijani. "Kada pocetak i kada kraj?", pitao je Filipovic. Župan je rekao da bi za mjesec dana, ako budu pripremljene sve dozvole, trebao biti raspisan natjecaj, a radovi bi, ako natjecaj bude bez žalbi, zapoceli pocetkom iduce godine i trajali bi pola godine.



Iskre su frcale kada je za govornicu stao Marino Roce iz HDZ-a i postavio pitanje zašto Županija za 30 posto smanjuje financiranje srednjih škola. Spomenuo je tu i problem Glazbene škole u Puli. Na to mu je Jakovcic oštro uzvratio da slušajuci njega ima dojam da ne žive u istoj državi. Tvrdi, naime, da je Vlada ta koja je smanjila sredstva za škole. Kazao je da je Istarska županija dosad najviše od svih u Hrvatskoj ulagala u škole. Naglasio je da su županijska ulaganja iznad standarda iznosila 23 milijuna kuna u posljednjih deset godina, odnosno ukupno 81 milijun kuna u školstvo, što je, tvrdi, iznad onoga što propisuje država. Za Glazbenu školu je najavio da ce iduce školske godine biti smještena u "žutu školu".

Roce mu je, pak, uzvratio da covjek ne treba nositi naocale da bi vidio da situacija u istarskim srednjim školama nije dobra, na što mu je Jakovcic rekao: "Govorio sam o konkretnim brojkama, a vi politizirate i to nisko. Vec desetljece to cinite i zato dobivate toliko glasova. Stanje u školama je prihvatljivo. Jedino u Puli postoji problem sa srednjim školama, koji ce se razriješiti vec iduce jeseni. Preselit cemo dio ucenika iz 'žute škole' na Vidikovac. No, ocekujem i više razumijevanja nove vlade. Ne možemo sve sami."

Nenada Cendaka s Nezavisne liste Plinija Cuccurina zanimalo je koji su kriteriji za sufinanciranje infrastrukture u poslovnim zonama, na što mu je Jakovcic rekao da je jedini kriterij da opcine i gradovi dodu s konkretnim ulagacima, da se tocno zna u što i koliko ce se uložiti te koliko ce biti otvoreno novih radnih mjesta.

- Ako nema konkretnih ulagaca, necemo sufinancirati infrastrukturu. Istra ima vec dosta poslovnih zona. Možda i previše po mom ukusu. Logika da bi svaka opcina trebala imati svoju zonu nije dobra, jer treba paziti i na ljepotu pejzaža, kazao je župan.

Osvrnuo se župan i na gradnju golf igrališta u Istri, pošto je tu temu ovlaš spomenuo Nenad Cendak. - Dosta je toj golfomaniji. Treba nam golf, ali ne na svakom kantunu. Brisat cemo neke lokacije iz sadašnje županijskog Prostornog plana, a nakon toga možemo dalje razgovarati, kazao je Jakovcic. (Bojan ŽIŽOVIC, snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter