Proširenje edukativne misije muzeja

S otvorenja izložbe (D. ŠTIFANIĆ)
S otvorenja izložbe (D. ŠTIFANIĆ)

U pulskoj galeriji C8 jučer je otvorena izložba 7. susreta Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva. Domaćin ovogodišnjih 7. susreta bio je Muzej grada Splita koji je ugostio 80-ak sudionika i u kojem se održalo šest predavanja i projekcije dva filma s aktualnim temama iz različitih segmenata konzervatorsko-restauratorske struke te predstavljanje popratne publikacije 7. susreta.

Susrete već tradicionalno prati i izložba plakata s tridesetak radova iz 15 muzejskih i galerijskih ustanova iz cijele Hrvatske na kojima su prikazani postupci zaštite, restauriranja i istraživanja brojnih predmeta iz različitih razdoblja.

- Znamo da se naša struka uglavnom događa iza scene i da većina muzejskih konzervatora-restauratora i preparatora obavlja svoj minuciozni posao u tišini restauratorskog studija. Zato su susreti prilika da predstavimo svoj rad, kako jedni drugima, tako i javnosti. Putem usmenih predavanja i izlaganjem plakata otvorenih za javnost proširujemo edukativnu misiju muzeja. Publika voli i želi znati što se događa iza izložbi i na našoj je struci puno potencijala za doprinos muzejskim programima i približavanje sadržaja posjetiteljima svih dobnih skupina, kazala je na otvorenju izložbe Mirta Pavić, koordinatorica Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva.

Izložbom je obuhvaćena arheološka, povijesno-umjetnička, tehnička i etnološka građa izrađena od različitih materijala.

Nazočne je u ime Arheološkog muzeja Istre pozdravila zamjenica ravnatelja Ondina Krnjak, ističući važnost restauratora i preparatora u svakodnevnom radu u muzejima.

Izložbu se može pogledati svakodnevno od 9 do 23 sata do 17. kolovoza, a ulaz je slobodan. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter