Proširena obilaznica otvara se u prvoj polovici prosinca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obilaznica, Vodnjanska cesta, raskrižje prema Zračnoj luci Pula, ulice oko budućeg trgovačkog centra Max Stoja s raskrižjem ulica Veruda i Stoja, igrališta na Pragrandeu i Vidikovcu, investicije Grada Pule i Hrvatskih cesta, ali i privatne investicije u nove zgrade poput Plodina, Lesnine i Unilinea, potvrđuju da je Pula trenutno jedno veliko gradilište.

Na Vidikovcu ni traga gradilištu

Međutim, treba priznati da su neka gradilišta u potpunosti prazna. Štoviše, na njima nije započelo ni ono osnovno ograđivanje. Za neke se i može pronaći opravdanje. Primjerice, na projektu uređenju prometnica oko Max Stoje gdje je jučer izvođač radova (Cesta d.o.o. Pula), tek uveden u posao pa otud možda nedostatak ljudstva i mehanizacije, iako je prometna signalizacija već bila postavljena. Prema najavama, prije konkretnih radova, potrebno je i trasirati prometnice, odnosno ukloniti raslinje.

Ali, što reći za Vidikovac gdje je izvođač izgradnje multifunkcionalnog igrališta, Croatia Tenis d.o.o. iz Zagreba i Vladimir Gortan d.d. iz Pazina, uveden u posao u četvrtak, a na Vidikovcu, Prilazu Monte Cappelletta, nema niti naznake radova pa čak niti gradilišta, a trebalo bi biti obuhvaćena površina od oko dvije tisuće četvornih metara gdje bi trebalo biti uređeno objedinjeno igralište za mali nogomet/rukomet i košarku, pješačka staza, fitness zona sa spravama za vježbu na otvorenom i boćalište dimenzija 12,5 s tri metra, sve s rasvjetom, što je projekt vrijedan nešto više od 1,2 milijuna kuna?!

Iz Grada Pule navode da, bez obzira što radovi nisu počeli, rok izvođenja teče od dana uvođenja u posao. No, očito je onda da je rok projekta predugačak, što objašnjava zašto radovi nisu počeli jer bi u suprotnom izvođači itekako zapeli od prvog dana.

Potpuno suprotno je na gradilištu novog multifunkcionalnog igrališta na Pragrandeu. Tamo djelatnici i mehanizacija Cesta d.o.o. Pula itekako rade, šaluju temelje, kopaju kanale i izvode "posteljice" pa bi igralište za mali nogomet/rukomet te košarku sa svim potrebnim rekvizitima i javna rasvjeta na prostoru površine oko 1.500 četvornih metara (što je investicija vrijedna gotovo 1,8 milijuna kuna), trebali biti gotovi do proljeća sljedeće godine.

Gradilišta na kojima sve praši su definitivno i ona na obilaznici i Vodnjanskoj cesti - na oba je izvođač Cesta d.o.o. Pula - gdje sve vrvi radnicima i mehanizacijom. Posebno se to može primijetiti na obilaznici, gdje je već postavljen prvi asfaltni sloj na novom rotoru na križanju obilaznice i Medulinske/Mutilske. U tijeku je uređenje nogostupa, potom kraka prema Medulinskoj cesti, ali i novog kraka prema Gregovici, gdje će se u budućnosti izgraditi još jedan trgovački centar, onaj Lidla. Kada se gradilištu na obilaznici nadoda i obližnje gradilište novog trgovačkog centra Plodina (pored Croduxove benzinske postaje), a koje napreduje izrazito brzo, onda je jasno da su na ovom području gradilišta onakva kakva trebaju i biti.

No, iako se čini da je završetak projekta proširenja obilaznice od nekadašnjeg skretanja za Valmade do križanja s Medulinskom cestom/Mutilskom ulicom pitanje dana, nadležni i dalje ističu da je rok za otvaranje nove moderne prometnice u prosincu. Doduše, ne više oko 20. prosinca, već u prvoj polovici mjeseca.

Završni radovi na obilaznici

- Proširenje Ceste prekomorskih brigada u završnoj je fazi. Najintenzivnije se radi na posljednjoj dionici koja se odnosi na radove u obuhvatu kružnog raskrižja s Medulinskom cestom. Trenutno se asfaltira nosivi sloj kolnika na Mutilskoj ulici te se na Medulinskoj cesti obavljaju pripreme za ugradnju nosivog i habajućeg sloja asfalta. Prije polaganja asfaltnog sloja obavljeno je prelaganje i zaštita postojeće vodovodne mreže, izvedeni su kućni vodovodni priključci, elektroenergetska mreža, telekomunikacijske instalacije te je izgrađena javna rasvjeta i oborinska odvodnja. Do završetka radova i puštanja u promet, preostali su asfaltni radovi na kolniku i nogostupu Medulinske ceste i Mutilske ulice, hortikulturno uređenje preostalog dijela zelenih površina (retencija oborinskih voda uz kružna raskrižja te središnjih i rubnih pojaseva prometnice), kao i izvedba horizontalne i vertikalne prometne signalizacije. Radovi, koji ovise o vremenskim prilikama, sukladno dinamičkom planu, planiraju se okončati u prvoj polovici prosinca ove godine, poručuju iz Grada Pule, koji je investitor ovog projekta vrijednog 20 milijuna kuna. (Goran ROJNIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter