Proširena istraga zbog smrti Bešića u pulskom zatvoru

Službenik odjela osiguranja nije na računalu pratio što se događa u "gumenjači" u kojoj se nalazi videonadzor (novatv.hr/provjer
Službenik odjela osiguranja nije na računalu pratio što se događa u "gumenjači" u kojoj se nalazi videonadzor (novatv.hr/provjer

Pulsko Općinsko državno odvjetništvo proširilo je istragu u slučaju pulskog zatvorenika, 25-godišnjeg Bojana Bešića, koji je sredinom studenoga prošle godine smrtno stradao u "sigurnoj ćeliji", odnosno "gumenjači" zatvora u Puli. U ožujku ove godine, četiri mjeseca nakon tragičnog događaja, donijeto rješenje o provođenju istrage protiv dvojice pravosudnih policajaca, 29-godišnjaka i 36 godišnjaka, a novim rješenjem Odvjetništva istraga je proširena na još dvojicu čuvara pulskog zatvora, 47-godišnjaka i 49-godišnjaka.

Propuštena mjera pojačanog nadzora

Proširenje istrage pokrenuto je zbog osnovane sumnje da su 47-godišnjak i 49-godišnjak 16. studenog 2015. godine počinili kazneno djelo protiv opće sigurnosti teškim kaznenim djelom protiv opće sigurnosti. Kako se navodi u rješenju koje je objavljeno na službenoj stranici Državnog odvjetništva, 47-godišnjak koji je kao voditelj odjela osiguranja pulskog zatvora naredio posebnu mjeru održavanja reda i sigurnosti, odnosno smještaj zatvorenika Bojana Bešića u posebno osiguranu prostoriju bez opasnih stvari, te 49-godišnjak, kao samostalni nadzornik pravosudne policije, odnosno toga dana dežurni, nakon smještaja zatvorenika u "gumenjaču", nisu odredili i rasporedili službenika odjela osiguranja na videonadzor.

Tereti ih se da su postupili protivno odredbama Zakona o izvršavanju kazne zatvora, iako su bili svjesni i znali da se uz posebnu mjeru smještaja zatvorenika u posebno osiguranu prostoriju bez opasnih stvari, obvezno izvršava i mjera pojačanog nadzora, odnosno češće motrenje zatvorenika tijekom obavljanja dnevnih aktivnosti i noću. (M. SARDELIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter