Prosinački program u Pazinu i Rovinju

Na Badnjak će na Trgu slobode u Pazinu koncert održati skupina Veja (D. ŠTIFANIĆ)
Na Badnjak će na Trgu slobode u Pazinu koncert održati skupina Veja (D. ŠTIFANIĆ)

Ovogodišnji predblagdanski program Veseli prosinac u Pazinu, koji uz organizaciju božićnog sajma promovira druge božićno-novogodišnje programe koji se u Pazinu odvijaju tijekom prosinca, donosi pregršt događanja.

Već u četvrtak u 18 sati, a u povodu Dana tjelesnih invalida u Likovnoj galeriji otvara se izložba Samante Lukšić "I ja to mogu". U petak je u Spomen domu od 20 sati na repertoaru glazbeni festival mladih pjevača "All you need is love", a u subotu slijedi cjelodnevni Festival palačinki. Folklorno društvo Pazin tradicionalni božićno-novogodišnji koncert održat će u Spomen domu 11. prosinca u 19.30 sati, dok idućeg dana na istom mjestu slijedi peti humanitarni "Second hand" sajam od 9 do 15 sati, a navečer u 19.30 koncert porečkog Big banda.

Od 14. do 17. prosinca u Spomen domu će se održavati dječje radionice "Bajkomanija" i izložba dječjih radova. Od 14. do 24. prosinca u Likovnoj galeriji održat će se božićni sajam pazinskog Društva likovnih stvaratelja, ali i izložba minijaturnih keramičkih jaslica Vere Bosazzi. Božićni sajam pazinske knjige slijedi 15. prosinca od 10 do 20 sati, dok je dolazak Djeda Mraza dogovoren u 16 sati na Gradskom stadionu.

Đorđe Balašević održat će koncert 16. prosinca u velikoj dvorani Spomen doma s početkom u 20 sati, a ulaznice su već gotovo rasprodane, saznajemo od uprave POU-a. Božićni sajam "Veseli prosinac" na Trgu slobode odvijat će se od 16. do 24. prosinca od 10 do 16 sati. Na središnjoj pozornici nastupit će polaznici pazinskog dječjeg vrtića, Domski bend Motovun, breakdance grupa DND-a, Roxy dance Pazin, Harmonikaški orkestar i solisti Glazbenog odjela Pazin, Folklorno društvo Pazin, Limena glazba Pazin, dječji zbor VocalIstra, ženska vokalna skupina Rožice, školski bend GSŠJD, vokalna skupina Pazinskog kolegija i drugi.

Podjela darova djeci koja ne polaze dječji vrtić održat će se 18. prosinca u 17 sati u Spomen domu, dok će se idućeg dana na istom mjestu u 19 sati održati deseti humanitarni koncert Društva tjelesnih invalida Pazin. Polaznici pazinske osnovne glazbene škole božićni koncert će upriličiti u Spomen domu 21. prosinca u 19 sati, dok će se osnovnoškolska božićna priredba održati 23. prosinca u podne. U pazinskom će kinu tijekom mjeseca odvijati brojne kinopredstave.

Na Badnjak će na Trgu slobode u 14 sati koncert održati etno skupina Veja, na Božić od 21 sat Neno Belan & Fiumens te pazinski rock cover band TTRT, a na Stjepanje u Spomen domu Limena glazba Pazin u 20 sati.

Kad je riječ o turističkoj perjanici, Rovinju, valja imati na umu nekoliko stvari. Prvu i najvažniju činjenicu da to što se ostalima žuri da okite grad i na neki način razvuku blagdane, s Rovinjem, ali i tradicijom nema puno veze. Doduše, kićenje je započelo prije desetak dana, no ono se odnosilo na tzv. predgrađe. Svjetleći su ukrasi, standardno postavljeni na električnim stupovima pa zeru više od uobičajenog ulice svijetle i trepere za ono dvoje il' troje prolaznika.

S 1. prosinca počelo je i kićenje centra. Prvi put okićen je i Balbijev luk, a ukrasit će se i neka druga atraktivna mjesta. Mnogi u tom kontekstu spominju i gradsku fontanu.  

Ipak, najviše se šuška o novom boru, koji za razliku od prijašnjih godina neće pristići iz goranskih šuma, već ravno iz majstorske radionice jednog našeg sugrađana. Navodno, bit će golem i sklopiv pa će se u korist ekologije i zaštite prirode, montirati i demontirati po potrebi.

Dodamo li tomu već znani, ali još uvijek neslužbeni podatak da će Rovinj opet nakon niza godina imati organizirani doček na glavnom gradskom trgu, i to još u društvu Parnog valjka i Le monda, sreća je veća.

Po svemu sudeći, ili barem po svemu onom što se danas u gradu šuška, ispraćaj Stare i doček Nove godine bit će blještaviji i zabavniji nego ikad. Još samo kad bi netko konačno i upalio svjetlo i blagdanske lampice. (A. DAGOSTIN, N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter