Prosinacke jagode 46 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vjerovali ili ne, a slike ne lažu, u petak su se na pulskoj tržnici prodavale jagode. Na naše cudenje što ovo voce raste u prosincu, prodavacica nam je rekla da je rijec o "mjesecarkama", koje imaju veliko lišce ispod kojeg se plodovi sakriju pa im niti mraz ne smeta. Doduše, dobro bi im došlo malo više sunca da ih zacrveni. Kako smo doznali, dolaze iz okolice grada, a cijena im je bila 46 kuna za kilogram.

Navedimo da su na tržnicu stigle i prve ovogodišnje narance. Cijena im se krece od 10 do 12 kuna. Po istoj cijeni prodaje se i limun. Jabuke koštaju oko deset, grožde je od 14 do 18, a dunje su po 20 kuna. Od povrca izdvojimo blitvu i špinat koji koštaju deset, koliko je i mrkva te kilogram cikle. Salata i cvjetaca takoder koštaju deset, radic je od 14 do 16, a brokule su od deset do 14 kuna.

Na jednom smo štandu primijetili i cicoke i to po 20 kuna za kilogram. Za one koji još ne znaju, rijec je o plodovima do dva metra visoke biljke koja ima cvijet slican suncokretu. Jestivi gomolji, za razliku od krumpira, umjesto škroba sadrže inulin koji normalizira probavu, revitalizira crijevnu floru kod primjene antibiotika, pomaže kod opstipsacije te poboljšavaju apsorpciju minerala za 20 posto, posebice kalcija, magnezija i željeza. Cicoka se može peci, kiseliti, ali i jesti sirova na salatu. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter