Proruski separatisti prijetnja opskrbi plinom EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proruski separatisti koji se bore u istočnoj Ukrajini s kijevskim vojnim snagama mogli bi oštetiti plinovod za tranzit plina i na taj način dovesti u opasnost opskrbu članica EU-a plinom, izvijestilo je u srijedu ukrajinsko vijeće sigurnosti.

Polovina transfera ruskog plina za Europu prolazi preko ukrajinskog teritorija, uključujući i njezine istočne dijelove koji su sada u rukama pobunjenika. "Ruski plaćenici počeli su s operacijama koje bi mogle dovesti do uništenja plinskog tranzitnog sustava na privremeno okupiranom teritoriju istočne Ukrajine", stoji u priopćenju press službe ukrajinskog vijeća.

"Ovo bi moglo predstavljati prijetnju za opskrbu Europe plinom." Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u srijedu je Rusiju nazvao "terorističkom državom", jedinom koju treba kriviti za sukob na istoku njegove zemlje te je ponovio da se Kijev želi pridružiti NATO savezu. Koristeći oštru retoriku uoči održavanja NATO-ova summita u Walesu Jacenjuk je kazao: "Rusija je teroristička država, agresorska država i snosit će odgovornost u skladu s međunarodnim zakonom".

"Kada je NATO posrijedi smatram da bi najispravnija odluka bila primiti Ukrajinu u članstvo Saveza", ponovio je prošlotjednu izjavu. Na sjednici vlade Jacenjuk je rekao da je Ukrajina usvojila plan "zid" čiji je cilj izgradnja stvarne državne granice između Ukrajine i Rusije, no nije precizirao o čemu je točno riječ. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter