Proruski prosvjednici ušli u zgradu vlade u Donjecku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

iše desetaka proruskih prosvjednika zauzelo je u ponedjeljak prvi kat regionalne vlade u Donjecku, rusofonom gradu na istoku Ukrajine.

Kako javlja Reuters, ciji se novinar nalazi na cetvrtom katu gdje je smješten press centar, prosvjednici nisu mogli dalje od prvog kata jer su iskljucena dizala i zaglavljena vrata stubišta. Prije upada u zgradu, tri do cetiri tisuce ljudi prosvjedovalo je ispred nje. Zgrada regionalne vlade ima 11 katova i na njezinu se vrhu vec nekoliko dana vijori ruska zastava.

Donjeck je rodni grad svrgnutog Viktora Janukovica. Vecina stanovnika u regiji su etnicki Ukrajinci koji govore ruski kao materinski jezik. Nekoliko velikih proruskih prosvjeda održano je na istoku zemlje u zadnjih nekoliko dana, a najveci su bili upravo u Donjecku i drugom po velicini ukrajinskom gradu Harkivu.

Voda prosvjeda u Donjecku Pavel Gubarev traži da se parlament u Kijevu proglasi nelegitimnim, da se na vlast u Donjecku postavi proruski guverner i da se sve lokalne snage sigurnosti stave pod regionalno zapovjedništvo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter