Proruski pobunjenici glasaju na istoku Ukrajine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proruski pobunjenici danas glasaju na izborima za separatističke čelnike na istoku Ukrajine, pa je ta regija u kojoj traje rat tako još korak dalje od službenog Kijeva i bliže Moskvi.

Sjedinjene Države i Europska unija osudili su te izbore kao nelegitimne pa Reuters očekuje i novu napetost između Zapada i Rusije, a na istoku Ukrajine i u nedjelju traje granatiranje. Separatistički izbori čelnika i narodnoga vijeća najnoviji su pokazatelj sukoba Zapada i Rusije koji je počeo u veljači ukrajinskom smjenom proruskoga predsjednika

U Donecku, nekadašnjoj prijestolnici istočnoukrajinske industrije i pobunjeničkome vojnom i političkome uporištu, iz zvučnika pred središnjim biračkim mjestom čuje se sovjetska glazba, a vijore se separatističke crveno-crno-plave zastave. Diljem te regije koju je Ukrajina godinama zapostavljala, a već mjesecima u njoj traju borbe ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika, ljudi stoje na hladnoći i čekaju glasanje.

- Mi smo građani Donecka i ne želimo živjeti pod kijevskom vladom koja nam je okrenula leđa, rekao je 58-godišnji Sergej Kovalenko, privatni zaštitar koji je sa ženom došao glasati u jednu osnovnu školu. Mnogi su na biračka mjesta dovezli kamione mrkve, kupusa i krumpira i jeftino ih prodaju ljudima u redu.

Prije početka glasanja čula se topnička paljba, najžešća u zadnjih nekoliko tjedana. Ukrajinska vojska objavila je da su u zadnja 24 sata ubijena tri ukrajinska vojnika. Dvojica su poginula u eksploziji na kontrolnoj točki kraj grada Mauripolja, koji drže Ukrajinci. Kijev kaže kako se glasanjem u Donecku i Luhansku krši niz dogovora iz rujna poznatih kao sporazum iz Minska, a kojima je postignut prekid vatre između Kijeva i pobunjenika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter