Proruski militanti napali stožer u Donjecku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proruski aktivisti napali su u subotu sjedište specijalnih snaga Donjecka, rusofonog uporišta istoka Ukrajine, zahtijevajući oslobođenje njihovog samoproglašenog guvernera i pravo da se izjasne za pripojenje te regije Rusiji.

Incident se dogodio tri tjedna nakon pada proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, svrgnutog prosvjednim pokretom u Kijevu i uoči referenduma na Krimu o pripojenju tog ukrajinskog poluotoka Rusiji.

"Referendum, referendum", skandirala je masa od najmanje pet tisuća okupljenih na trgu Lenjin, koji su se zatim uputili prema sjedištu specijalnih snaga SBU.

Dvojica mladih skinula su ukrajinsku zastavu i zamijenili ju ruskom na kojoj je pisalo "Republika Donjeck".

Prosvjednici zahtijevaju oslobođenje Pavla Gubareva, samoproglašenog narodnog guvernera regije. Optužen za separatizam, uhićen je 6. ožujka.

"Ljudi su bijesni na policiju i vlasti koje suzbijaju prosvjede", objasnio je Robert Donia koji se predstavio kao zamjenik Gubareva.

"Oni su oslobodili prosvjednike Majdana (proeuropske aktiviste koji su svrgnuli Janukoviča), ali naše zadržavaju u zatvoru", istaknuo je Donia koji se obratio okupljenima i rekao da je za nedjelju dogovorio oslobođenje Gubareva. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter