"Prorezi" kao osobni umjetnički eksperiment

Đani Celija (M. ANGELINI)
Đani Celija (M. ANGELINI)

Centar vizualnih umjetnost "Batana" domaćin je samostalne izložbe fotografija "Prorezi", pulskog autora Đanija Celije. Riječ je o crno- bijelim fotografijama, posterskih formata, na kojima dominiraju ženski aktovi, koji kao da su zarobljeni plastičnom presvlakom iz koje, kroz namjerno otvorene, izrezane ili probušene rupe izlaze dijelovi tijela. Upravo, izlazak iz zadanog okvira, ove fotografije čini posebnima, a time je naglašena erotičnost i putenost motova - ženskih tijela.

- Baveći se niz godina ženskim aktom kao primarnom i ekskluzivnom temom svog umjetničkog fotografskog opusa, Celija nam poklanja estetski užitak koji proizlazi iz već pomalo zaboravljenog promišljanja klasične fotografije. U novom autorovom ciklusu "Prorezi" također se radi o osobnom umjetničkom eksperimentu u kojem se Đani digitalnom tehnologijom pokušava približiti postulatima analogne fotografije. To se posebno odnosi na korištenje svijetla, koje Celija ne koristi za uobičajenu, analognoj fotografiji svojstvenu igru svijetla i sjene, već mu služi kao sredstvo pomoću kojeg će protagonistima svojih kompozicija pridodati pokret čime postiže sugestivnog svojstvenu istinskim majstorima fotografije, zapisao je u predgovoru pratećeg kataloga povjesničar umjetnosti Mladen Lučić, dodajući i da autor, snimajući ženska tijela preko prozirne folije, specifičnim ih refleksima svijetla vješto gura u drugi plan.

- Prorez u foliji kroz koji se prolama dio tijela, najčešće ekstremiteta poput ruku ili nogu, vapaj je napaćenog tijela i traženje izlaza iz vakumske zatočenosti. Metaforički gledano, to je krik suvremenog čovjeka koji zna da živi zarobljen u svijetu korporacijskog medijskog diktata, supermarketa i računalne ovisnosti. Ali on je i svjestan da još uvijek postoji izlaz, mali prorez kroz koji može pobjeći i graditi drugačiju budućnost koja može, ali nužno i ne mora zazivati prošlost. Možda i zbog toga Celija digitalnom tehnologijom evocira analogne vrijednosti, zapisao je Mladen Lučić.

Izložba "Prorez" može se razgledati do 30. kolovoza. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter