Proradio najveci teleskop na svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nizozemska kraljica Beatrix svecano je pustila u rad najveci radioteleskop u svijetu, LOFAR, u pokrajini Drenthe u Nizozemskoj. LOFAR (Low Frequency Array) je tehnološki napredan i inovativan radioteleskop koji ima mogucnost detektirati zracenje niskovalnih radiofrekvencija (od 10 do 250 MHz). Teleskop se sastoji od 25.000 malih radioantena, koje su rasporedene u 36 stanica u sjevernom dijelu Nizozemske, te u Švedskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemackoj.

Radioantene su povezane optickim kablovima sa super racunalom, koje ujedinjuje podatke sa svih antena. Na taj nacin LOFAR radi kao veliki radioteleskop promjera od 100 do 1.000 kilometara. Napredna tehnologija LOFAR-a otvorit ce potpuno novi pogled na svemir u niskom radiofrenkventnom podrucju pomocu visoke kutne rezolucije i osjetljivosti samoga teleskopa.

Tako je LOFAR teleskop u mogucnosti detektirati zracenje koje potjece iz perioda nastanka prvih "zvijezda" u svemiru (svjetlost stara 11,5 milijardi godina), istraživati kozmološke zrake, magnetsko polje naše galaksije i svojstva ostalih radio izvora u svemiru.


Podijeli: Facebook Twiter