Proradila platforma za osobe s invaliditetom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Devet mjeseci od pocetka gradevinskih radova i nakon višegodišnjih pripremnih aktivnosti i najava u srijedu je, u povodu Dana policije, napokon proradila vertikalno-podizna platforma na ulazu u zgradu Policijske uprave istarske. Nacelnik Loris Kozlevac rekao je da je realizacija projekta kasnila zbog tehnickih problema, a ovakve je projekte najavio u svim drugim istarskim policijskim postajama, na što ih uostalom i obvezuje pravilnik o osiguranju pristupacnosti gradevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

No, bitno je da ce osobe s tjelesnim invaliditetom, kao i one smanjene pokretljivosti, sad moci samostalno doci napraviti osobnu iskaznicu, putovnicu ili ostvariti kakva druga osobna prava. Princip rada cini se jednostavnim. Osoba putem videoportafona poziva službenicu koja se javlja i ukljucuje platformu. Potom se vrata platforme automatski otvaraju i zatvaraju. Za pokretanje se pritišce tipka koju treba držati tijekom cijele vožnje.

Platformu je prvi isprobao predsjednik Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Aleksandar Pavlovic koji je zadovoljan ucinjenim. "Bojao sam se da ce biti problema jer treba držati tipku desetak sekundi za vrijeme vožnje, ali je lagana, pa ni oni s mišicnom distrofijom ne bi trebali imati problema", izjavio je Pavlovic.

U zgradi su prilagodena i dva šaltera - jedan za osobe u invalidskim kolicima i drugi za slijepe, slabovidne i oštecena sluha. Taktilna crta vodenja pomaže slijepim i slabovidnim osobama da lakše dodu do šaltera, a uz ulazna vrata postavljen je orijentacijski plan na Brailleovu pismu. U sklopu prilagodbe zgrade zamijenjena su i ulazna vrata i podne ploce da bi se smanjila visina praga.

Ukupna vrijednost radova je, kako veli Kozlevac, oko 390 tisuca kuna. Grad je platio 100 tisuca kuna, Županija 130, a ostalo PU istarska.


Podijeli: Facebook Twiter