Proračunski defict lani samo 0,8 posto BDP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deficit hrvatskog državnog proračuna u 2016. godini iznosio je 2,7 milijardi kuna, što je 0,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je javni dug pao na 84,2 posto BDP-a, izvijestili su u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS) i Eurostat.

Izvješće o prekomjernom proračunskom manjku i razini duga opće države u RH pokazuje da je u 2016. deficit konsolidirane opće države iznosio 2,7 milijardi kuna, odnosno 0,8 posto BDP-a, nakon što je godinu ranije iznosio 11,3 milijarde kuna, odnosno 3,4 posto BDP-a.

Javni je dug, prema podacima DZS-a i Eurostata, u prosincu prošle godine pao na 289,07 milijardi kuna, ili 84,2 posto BDP-a, što je oko 500 milijuna kuna manje u odnosu na isti mjesec 2015., kada je iznosio 289,58 milijardi kuna ili 86,7 posto BDP-a.

Tako je lani javni dug pao za 2,5 postotnih bodova, što je njegov prvi pad nakon osam godina, a zahvaljuje se dobrim fiskalnim rezultatima i većem nego što se očekivalo rastu gospodarstva.

BDP je, naime, lani porastao 2,9 posto, što je najbrži rast gospodarstva od 2007. godine.

U subotu je ministar financija Zdravko Marić u izjavi za Hinu iz Washingtona, gdje je sudjelovao na Proljetnoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kazao da će podaci Eurostata biti snažni argument da se pokaže što je on sa svojim timom i cijelom Vladom radio.

"Iz tih brojaka će se vidjeti na području deficita, javnog duga, ali i kamata koje plaćamo iz državnog proračuna, da je 2016. bila izvanredna godina", rekao je Marić.

Dodao je i da se s objavom konačnih podataka o javnom dugu i deficitu može očekivati pozitivan ishod glede izlaska iz Procedure prekomjernog deficita (EDP) u svibnju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter