Proračuni deblji za milijune od koncesija u kampovima

Ministar turizma Veljko Ostojić govori na simpoziju 'Hrvatsko hotelijerstvo i turizam' (M. MIJOŠEK)
Ministar turizma Veljko Ostojić govori na simpoziju 'Hrvatsko hotelijerstvo i turizam' (M. MIJOŠEK)

Uskoro će u državne, županijske te lokalne proračune kapnuti prvi milijuni od naplate koncesija u kampovima koji se nalaze na državnom zemljištu. Hotelijeri će, naime, narednog tjedna na svoje adrese dobiti prve račune za turističko zemljište koje koriste u kampovima, i to za koncesiju za 2011. i 2012. godinu, najavio je danas na simpoziju "Hrvatsko hotelijerstvo i turizam" u porečkom hotelu Diamant resorni ministar Veljko Ostojić. Polovica vrijednosti naknade za fiksni dio koncesije na razini Hrvatske za turističko zemljište godišnje iznosi 20 milijuna kuna, a varijabilni dio koncesije oko 10 milijuna kuna.

- Iako je sezona ove godine u Hrvatskoj bila rekordna u povijesti, smatram da je ključno pitanje hrvatskog turizma njegova konkurentnost. A mi kao ministarstvo i hrvatska Vlada dosad smo već poduzeli neke korake kako bismo podigli konkurentnost. Od sljedeće godine za širok spektar turističkih usluga, osim na alkoholna pića, stopa PDV-a iznosit će 10 posto, donesen je zakon o poticanju investicija, izmijenjen je zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, čime smo primjerice ove godine omogućili kampovima da normalno posluju, a uskoro krećemo u izmjene zakona o pružanju turističkih usluga, zatim zakon o turističkim zajednicama i boravišnoj pristojbi, a do konca godina bit će donesene izmjene i dopune zakona o turističkom zemljištu, najavio je Ostojić pred brojnim hrvatskih hotelijerima, predstavnicima turističkih zajednica, ali i svih drugih turističkih djelatnika iz Hrvatske i Austrije.

Glavna tema dvodnevnog simpozija bila je "Razvojni prioriteti hrvatskog turizma izvan glavne sezone". 

Ostojić je najavio i da će se iduće godine, na temelju zatraženih kredita s poticajnom kamatnom stopom od HBOR-a, u hrvatski turizam uložiti između 2,5 i 3 milijarde kuna, a tu su i poticaji koje dijeli resorno ministarstvo za pojedine turističke programe.

- Uskoro ćemo objaviti i tko je dobio novac po programu inovacije u turizmu. Prilično sam razočaran pristiglim prijedlozima. Ovo nije program gdje se prijavljuje rekonstrukcija krova neke stare kuće, a programi koji budu izabrani pokazat će što je inovativnost koja može podignuti konkuretnost hrvatskog turizma, kazao je ministar.

Naglasio je  i da će se iduće godine veća pažnja posvetiti sufinanciranju kadrova i to u stranim i priznatim obrazovnim institucijama. Uz to svi moraju svoju šansu vidjeti u novcu iz strukturnih fondova EU-a koji će sljedeće godine iznositi 480 milijuna eura, a za period od 2014. do 2020. čak 14 milijardi eura.

Hotelijeri i javni sektor svoju šansu za bolje turističko proljeće i jesen vide u razvoju sporta i rekreacije, kulture te zdravstvenog turizma i wellnesa. Kada je sport u pitanju, prvenstveno se tu misli na biciklizam, pješačenje i tenis, ali i razne druge outdoor aktivnosti koje danas još uvijek ne dovode dovoljan broj turista u Hrvatsku.

- Biciklistički turizam velika je šansa za hrvatski turizam jer je to segment turizma koji je u stalnom porastu.

Velik potencijal leži i u kulturnom turizmu, a kako kaže predsjednik Uprave hotelske kuće Riviera Adria iz Poreča Edi Černjul, danas u Istru tek 6,6 posto turista dolazi isključivo radi kulture. 

- Imamo ideja, međutim ponekad smo previše nestrpljivi. Ništa se ne može promijeniti preko noći, zaključuje Černjul. (Izvještava Barbara BAN; snimio Milivoj MIJOŠEK)

 


Podijeli: Facebook Twiter