Proračun za unapređenje društvenog standarda

Župan Valter Flego obrazlaže prijedlog proračuna za 2016. godinu (M. RIMANIĆ)
Župan Valter Flego obrazlaže prijedlog proračuna za 2016. godinu (M. RIMANIĆ)

Proračun Istarske županije za 2016. godinu iznosi 570 milijuna kuna i za čak 40 posto veći je od ovogodišnjeg, ali razlog tomu je nova propisana metodologija po kojoj u javni proračun ulaze i sva primanja svih proračunskih korisnika, rekao je župan Valter Flego predstavljajući vijećnicima Skupštine Istarske županije na današnjoj sjednici prvo čitanje proračuna za sljedeću godinu.

Kako je pojasnila pročelnica Odjela za financije i proračun Slavica Benčić Kirac, među tim korisnicima, kojima pripada 39 posto ukupnog budućeg županijskog proračuna, je 46 osnovnih i srednjih škola, pulski studij Politehnike, četiri doma za starije i nemoćne osobe, Istarski domovi zdravlja, služba hitne pomoći, Zavod za javno zdravstvo te muzeji kojima je Županija osnivač i, naposljetku, Istarska kulturna agencija. U proračun nije uvrštena Opća bolnica u Puli jer je ona u sanaciji, a nisu uračunati ni korisnici koji se financiraju neposredno iz državne riznice, primjerice plaće zaposlenika u školstvu. Naglasak ovog proračuna bit će na unapređenju društvenog standarda, posebno u zdravstvu i socijali, napomenuo je župan.

U raspravi je Damir Kajin (Istarski demokrati) upozorio da bi zbog očekivanih novih gubitaka radnih mjesta u Puli trebalo više sredstava predvidjeti za socijalu i gospodarstvo. Tedi Chiavalon (IDS) ustvrdio je da je i na osnovi ovog prijedloga proračuna "decentralizacija civilizacijska nužnost" te da se uz nastavak velikih ušteda i racionalizacija najviše planira ulagati u domove za stare i nemoćne. Od konkretnih pitanja jedino je Vladimir Buršić (SUH) pitao kako to da se hospicij u Puli spominje u tekstualnom dijelu proračuna, ali ne i među financijskim stavkama, na što je župan Flego pojasnio da se sredstva za uređenje hospicija očekuju od Porečko-pulske biskupije, dok Županija daje prostor uz Opću bolnicu i projektnu dokumentaciju.

Na ovo prvo čitanje proračuna amandmani se mogu podnositi do 20. studenog, a drugo čitanje i njegovo usvajanje planira se za sjednicu Županijske skupštine u prosincu. (Davor ŠIŠOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter