Proračun u svrsi nadgradnje, a ne razvoja

Damir Kajin (G. Č. Š.)
Damir Kajin (G. Č. Š.)

- Po ostvarenju prihoda u prošloj godini Buzet je s 4.691 kunom po stanovniku bio zadnji od deset gradova u Istri. Još gore od toga je da je od 41 jedinice lokalne samouprave na 26 mjestu, dok je Lanišće sa 4.658 kuna na 28 mjestu, sa samo 33 kune manje u odnosu na Buzet, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare nezavisni kandidat za gradonačelnika Buzeta Damir Kajin koji je na pitanje novinara kada će predstaviti kandidata za zamjenika, odgovorio da će to učiniti na vrijeme.

Cijeli buzetski proračun, rekao je Kajin, koncipiran je tako da je u svrsi nadgradnje, a ne razvoja za što je potrošeno i 150 milijuna kuna u petnaest godina po osnovu brdsko - planinskog statusa.

- Danas se iz gradskog proračuna troši tri milijuna kuna za civilno društvo, a jedan milijun kuna za poticanje gospodarstva. Ukoliko mi birači daju povjerenje, mogu obećati da će neke udruge imati manje, a neke neće imati ništa kao što je riječ o Zakladi za promicanje civilnog društva za koju se izdvaja 25.000 kuna, jer je to politička ekspozitura, dok će neke udruge koje se mogu pohvaliti s državnim prvacima ili brigom za invalide, imati puno, puno više. Buzetski proračun je sveden na 31 milijun kuna, Buzet nema ni jednu investiciju iz državnog proračuna, niti iz izvanproračunskih korisnika, pa niti iz EU fondova iako se bivši ministar turizma Kliman izborio za milijun eura za kaštel Petrapilosa što je zadnja stvar na koju bi trebalo utrošiti ijednu kunu, ocijenio je Kajin.

Naglasio je da stabilnost Buzeta leži u Cimosu, u poticanju malog gospodarstva, u borbi protiv stranačkog uhljebljivanja, i u povlačenju novca iz državnog proračuna jer u Istarskoj županiji iako je njen proračun za ovu godinu nevjerojatnih 1,2 milijarde kuna, na Buzet se netko sjeti samo kada su izbori i kada Buzet treba participirati u županijskim stvarima. (G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter