Proračun u crvenom: Nedostaje 14 milijardi kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unutar Vlade počele su konzultacije oko izrade proračuna za sljedeću godinu i zasad su, kako doznajemo, premijer Zoran Milanović i ministar financija suočeni s gotovo desetak milijardi kuna većim zahtjevima ministarstava nego što su zacrtani planovi za sljedeću godinu. Uobičajena je to situacija sredinom srpnja svake godine jer svi ministri za svoje resore traže više novca, pa nije bila rijetkost da njihovi prijedlozi ukupno budu i do 20 pa čak i 30 milijardi kuna veći od proračuna koji se na kraju usvojiti.

- Čini mi se da je ovaj treći po redu proračun koji pripremamo najteži. Iscrpili smo sve rezove koje smo mogli donijeti, dobili smo dodatni trošak ulaska u Europsku uniju od 3,4 milijarde kuna, rastu izdaci za kamate. Bit će ovo još jedan težak proračun, kaže naš sugovornik iz Vlade. Napominje ipak da izlika neće biti i da će se ministri morati u držati gabarita koje je Vlada postavila za sljedeću godinu, a to znači ukupne izdatke od 126,5 milijarde kuna, četiri milijarde više nego ove godine. To znači da će potrošnja biti veća taman za povećanje kamata i za doprinos europskom proračunu.

Istovremeno Vlada će morati raditi i na rebalansu za ovu godinu, što bi ovisno o tome kako će se izvršiti aktualni proračun, moglo dijelom utjecati i na onaj za 2014. godinu. Prihodi u ovogodišnjem proračunu niži su nekoliko postotnih poena od plana  i država je već na polovici godine bila na minusu većem od planiranih 10,2 milijarde kuna. Krajem lipnja, otkrivaju naši izvori, proračun je bio u minusu 11,3 milijarde kuna, no dijelom je to bilo zbog odluke Vlade da isplati sve subvencije u poljoprivredi te da ranije plati još neke svoje račune. Ovih je dana, kako otkrivaju, taj minus dodatno narastao za još tri milijarde kuna, odnosno premašio je 14 milijardi kuna, no naši sugovornici ističu da je to bez uplate PDV-a za ovaj mjesec te da je država uplatila više od tri milijarde kuna zdravstvu. (Piše Jagoda MARIĆ/NL)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter