Proračun tek na trećini planiranih prihoda

Voditelj nadzornog tima Grant Smeaton Murdie i Vesna Dukić
Voditelj nadzornog tima Grant Smeaton Murdie i Vesna Dukić

Općinsko vijeće Karojbe prihvatilo je izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci tekuće godine. Prema tom izvješću, koje je podnio općinski načelnik Alen Rosić, Općina Karojba je u prvom polugodištu ove godine uprihodila 1,42 milijuna kuna, odnosno 31 posto od godišnjeg plana koji iznosi 4,62 milijuna kuna. U istom razdoblju ukupno raspoređena proračunska sredstva iznose 1,1 milijun kuna. Obrazlažući izvješće, Rosić je dodao kako su prihodi zadržani na razini lanjske godine te kako se proračun redovito intenzivnije puni u drugom polugodištu.

Iz državnog proračuna - 0 kuna

Načelnik stoga vjeruje kako će se do konca godine općinski proračun ostvariti u planiranim veličinama. Najbolje se ostvaruju porezni prihodi, među kojima porez na kuće za odmor bilježi porast od 240 posto, a porez na potrošnju 151 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Uz to, povećavaju se i drugi prihodi što, kaže Rosić, govori kako se pokreću investicije.

David Selar primijetio je kako u rubrici "Kapitalne pomoći proračunu iz državnog proračuna" stoji nula. To je pripisao neaktivnosti načelnika. Tomu je Irenko Pilat dodao kako su rashodi za nabavu dugotrajne imovine do sada ostvareni samo dva posto od plana pa nije siguran kako će se do konca godine ostvariti 2,2 milijuna kuna planiranih za te namjene. On smatra da se do konca godine neće uspjeti realizirati sva planirana sredstva i da će se općinski proračun smanjiti na tri milijuna kuna.

Sanja Mališa dodaje kako na povećanje prihoda od poreza na imovinu, odnosno poreza na promet nekretnina Općina nema utjecaja, ali je brine što se u rubrikama tekućeg i investicijskog održavanja također nalazi nula. Zabrinjava je, kako kaže, što na prihodovnoj strani proračuna također prevladavaju nule. Spočitnula je načelniku Rosiću što je za kupnju mobitela izdvojio 4.400 kuna. On je to opovrgnuo tvrdeći kako su sukladno Odluci o korištenju mobilnih uređaja, za taj iznos kupljena dva mobitela.

Studentske i socijalna stipendija

U nastavku sjednice bez rasprave prihvaćeni su prijedlozi Poslovnika Općinskog vijeća i izmjene Odluke o osnivanju stalnih radnih tijela Vijeća općine Karojba. Novim Pravilnikom o dodjeljivanju stipendija studentima s područja općine precizirani su prioriteti u slučaju jednakog broja bodova kandidata, a deficitarna zanimanja određivat će se prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Osim stipendija po kriteriju uspješnosti, dodjeljivat će se i jedna socijalna stipendija za kandidate lošijeg materijalnog položaja. Donijeta je i odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te odluke o pokretanju postupka za podnošenje prijedloga kandidata za izbor članova Savjeta mladih općine Karojba. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter