Proracun štednje ili kontinuiteta?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Volimo državu, ali joj ne vjerujemo. Ne znamo s koliko ce novca država sudjelovati u gradnji bolnice, domova za starije i nemocne osobe i škola", porucio je na Skupštini Istarske županije župan Ivan Jakovcic govoreci uvodno o prijedlogu proracuna za 2011. teškog 266,65 milijuna. Tvrdi da se od 2001. od kada je on župan vodi politika nezaduživanja Županije, da najveci novac leži u Bruxellesu te je uz veliki oprez rekao da ima indicija da bi Ministarstvo financija moglo na sebe preuzeti predfinanciranje europskih projekata.

U prijedlogu proracuna za narednu godinu - koji je bio na prvom citanju i krajnji rok za podnošenje amandmana je petak 26. studeni u 12 sati - planirano je deset milijuna kratkorocnog zaduživanja za predfinanciranje projekata iz EU fondova. Proracun za 2011. župan je nazvao proracunom kontinuiteta jer Istra se nece predati i realizirat ce sve one kljucne projekte koji su obecani gradanima u ovom mandatu.

Opozicija: Proracun bez štednje i racionalizacije

Alen Rosanda
, nezavisni vijecnik s liste Plinija Cuccurina tvrdi da težište opet nije stavljeno na štednju i racionalizaciju. Pitao je gdje su nestale poslovne zone, nada se da se izraditi strateška studija utjecaja na okoliš koja je u proracunu od 2009. nadalje i smatra da vijecnici trebaju znati što se radi u tvrtki Brijuni rivijera.



Gdje su se izgubila ranije planirana sredstva za domove za starije i nemocne osobe, zanimalo je Zdenka Pliška (HSU-HSLS) dok je Marino Roce (HDZ-HSS) zatražio da se na Skupštini napokon nade izvješce IDA-e jer cuju se javne pohvala dok vijecnici o radu IDA-e nemaju sliku. I on je ocekivao da ce se u prijedlogu proracuna više osjetiti racionalizacija i preusmjeravanje sredstava u pravcu gospodarstva.

"Netko s našim novcima kupuje glasove biraca po Hrvatskoj", tvrdi Tedi Chiavalon (IDS-HNS), županijski proracun iznosi 0,23 posto državnog. Na izjavu da - kada opcine i gradovi žele razvoj - blokira ih državna administracija, reagirao je Roce tvrdnjom da ne postoje administrativne zabrane, da je on pred godinu dana ugovarao sastanak za celnike opcine Tar-Vabriga u Ministarstvu zaštite okoliša na kojem se oni nisu pojavili.

Iskustvo Maje Šaric (SDP-Zeleni) je da od 2004. šalje dopise državnom tajniku Jozi Saracu, a odgovor nikada nije dobila. Ona smatra da je ulaganje u razvojne programe od 9,5 posto proracuna malo, ali za drži odgovorom Vladu. Josip Anton Rupnik (Zeleni) tvrdi da je ekološka renta u Hrvatskoj najniža u Europi i predlaže da se izvidi mogucnost da se u Županiji uvede dodatna taksa za onecišcivace za što je župan rekao da ce se izvidjeti može li Županija povuci samostalne poteze. Rupnik je pitao i zašto u proracunu nema Agencije za zaštitu okoliša jer su vijecnici pred dvije godine donijeli odluku o njenom osnivanju.

Replikom na repliku


Rasprava IDS-ovca Marina Grgete o prijedlogu proracuna za 2011. izazvala je burne reakcije nakon njegova osvrta na izjave nezavisnih vijecnika s konferenciji za novinare u Puli. Obrušio se na Cuccurina koji je izjavio da se nada da ako ima novca za pronalaženje "eliksira života" u Radmanovom laboratoriju da ce se naci novca i za pomoc onkološkim bolesnicima.



Aludirajuci na Cuccurinov posao u TDR-u Grgeta smatra nevjerojatnim da on to govori jer duhan je jedan od vodecih razloga oboljenja u svijetu. Te izjave smatra "potcjenjivanjem pameti gradana Istre". Porucio mu je i da se kandidira za pisanje scenarija "Leteceg cirkusa Montyja Pythona" dok ga je predsjednik Skupštine Dino Kozlevac pozivao da se vrati na temu - proracun.

"To je previše bezobrazno i previše nisko za ovaj dom", replicirao je Plinio Cuccurin koji dijeli svoj posao od onog što radi kao privatna osoba, nezavisni vijecnik i clan udruge Ladonja. Za župana je rekao da jednom za Adris grupu kaže da je ponos Istre, a drugi put je blati. Kozlevac je uzalud apelirao da se vijecnici suzdrže.

Grgeta je reagirao jer ne zna koju je krivu cinjenicu rekao dok je župan ponovio da je rekao, i da ce i dalje govoriti, da je Adris grupa i unutar nje TDR jedan od stupova istarskog gospodarstva. Licemjernim je nazvao Cuccurinove izjave o stvaranju nekakvog ekiksira života i da trebalo dati novce za borbu protiv raka dok je on istovremeno vlasnik tvornice na cijim proizvodima piše da pušenje ubija.

"To licemjerstvo nikada necu prešutjeti, ali cu uvijek reci da je Adris grupa najprofitabilnija tvrtka u Hrvatskoj. Dok sam u politici govorit cu ono što mislim. Borit cu se da svatko od vas uvijek kaže ono što misli, zakljucio je Jakovcic.

U replici je Cuccurin rekao da je župan prvi na zadnjoj Skupštini spomenuo eliksir života. "Što sam ja osoba nižeg reda što radim u toj firmi pa da to ne mogu reci. I još mi spocitavate koliko novaca imam", završio je Cuccurin.


Podijeli: Facebook Twiter