Proracun smanjen za 9,6 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Skupštini Istarske županije sinoc je usvojen drugi rebalans proracuna s 32 glasa za, dok su suzdržana bila tri vijecnika koalicije HDZ-HSS. Drugim rebalansom je proracun smanjen s 298 na 271 milijun kuna, što je 9,6 posto. U prvih devet mjeseci ove godine svi gradovi, opcine i Županija uprihodovali su 34,3 milijuna kuna manje od poreza na dohodak u odnosu na prvih devet mjeseci lani.

Doprinos raspravi i niz amandmana dalo je cak šest vijecnika Ladonje. Plinio Cuccurin tvrdi da je trebalo dati analizu stanja gospodarstva, proracune javnih ustanova i društava te svih opcina i gradova kako bi to bila ujedno smjernica za izradu proracun za 2010.

Za Alena Rosandu je neprihvatljivo povecanje rashoda za intelektualne usluge od cak 80 posto dok su planirana najveca smanjenja kod zdravstva i školstva. Osvrnuo se i na smanjenje interventnih sredstava za poticanje gospodarstva i zapošljavanje s 4,6 na svega 2,85 milijuna kuna podsjetivši na hvalospjeve da je Istarska županija prva u Hrvatskoj donijela mjere pomoci gospodarstvu. Potpore za poslovne zone su s 1,4 smanjene na pola milijuna pa Rosanda veli da ili je to neprimjereno ili treba preispitati broj zona.

Cijela je oporba glasala protiv zakljucka o usvajanju Plana intervencija kod iznenadnog onecišcenja mora u Istarskoj županiji dok je 18 vijecnika pozicije bilo "za".

Cuccurin je kasnije objavio da Ladonja odustaje od svojih amandmana: "Pružamo ruku dobre volje i želju za suradnjom", komentirao je Cuccurin rekavši da im je receno da ce se o njihovim prijedlozima voditi racuna kod slaganja proracuna za 2010. godinu.

Jednoglasno je usvojena odluka o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Županije u koji je djelomicno ugraden jedan od tri amandmana Ladonje te svih pet amandmana Alide Perkov. Dva nova odjela su za gospodarstvo te za medunarodnu suradnju i europske integracije dok je nekim odjelima proširen obim poslova.


Podijeli: Facebook Twiter