Proracun se smanjuje za 15 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradski vijecnici su jucer jednoglasno prihvatili prvi rebalans ovogodišnjeg proracuna koji se smanjuje za 15 posto, sa 175 na 151 milijuna kuna. Obzirom na prevlast u Vijecu, u kojem IDS ima 15, a oporba tek cetiri mjesta, a na sjednicu su, pošto se održavala u radno vrijeme i imala cak 23 tocke dnevnog reda, došla samo dvojica, ova je nepopularna mjera, vjerojatno prva od osnivanja Grada, prošla «lišo». Tek Raoul Privileggio iz Ladonje je konstatirao da rebalans proracuna ne prate kvalitetne antirecesijske mjere u radu gradske uprave i u javnoj nabavi. Stoga je predložio da Grad uvede zajednicku nabavu materijala i usluga sa svim gradskim poduzecima i ustanovama, kako bi se barem na taj nacin ostvarile dodatne uštede.

Gradonacelnik Giovanni Sponza je reagirao tvrdnjom da Grada ima antirecesijske mjere - niske zakupnine i suradnju s gospodarstvom u pripremi planske dokumentacije za investicije, medu kojima su detaljni plan autobusnog kolodvora Valdibora i dorada urbanistickog plana zone Gripole-Spinë, pokrenutih na juceradnjoj sjednici. Najavio je i poduzimanje novih mjera za simuliranje zapošljavanja, ali i naglasio da bi i gospodarski subjekti trebali razmisliti da li je oportuno u ovakvoj složenoj socijalnoj situaciji dijeliti dividende. Podsjetio je i da je od sredine travnja, kada su došle prve naznake lošeg punjenja proracuna, svim korisnicima smanji dotacije za 15 posto.

Dugogodišnji clan poglavarstva za financije, a sada IDS-ov vijecnik i predsjednik Odbora za financije Petar Macura je podsjetio da u prosincu prošle godine, kada se usvajao proracun, nije bilo naznake da ce se i Rovinj naci u financijskoj krizi, pa je, kao i prethodnih godina bio ambiciozan. Sada, kada je kriza evidentna treba biti odgovoran, pa su u proracunu srezane komunalne investicije i urbanizam, da se ne bi moralo uskracivati socijalna davanja i ugroziti gradane kojima je Grad posljednja nada u preživljavanje. Naglasio je da bi se novousvojeni proracun trebao ostvariti, ali su u sadašnjoj turbulentnoj situaciji moguca i iznenadenja, po njemu u 12 milijuna kreditnih obaveza koje su ugovorene s valutnom klauzulom i promjenljivom kamatom.

Sponza je, reagirajuci na nedavnu presicu Ladonje da se kasni sa donošenjem rebalansa i donošenjem antirecesijskih mjera, naglasio da se nije htjelo taktizirati kozmetickim preinakama proracuna, vec su se sacekali pravi pokazatelji, kako bi se usvojila najkvalitetnija rješenja. Po njemu ovaj ce proracun izdržati do kraja godine, uz vjerojatni tehnicku doradu pojedinih pozicija.

- Mediji i politicari šire apatiju, ali mi imamo potencijala, resursa, pameti i zajedništva za daljnji razvoj Rovinja, zakljucio je svoj nastup Sponza, iznijevši najnoviji podatak da u aktualnom šampionu turizma trenutno ljetuje 32 tisuce gostiju, 13 posto više nago u isto vrijeme prošle godine. Tehnicki dio rebalansa odradila je voditeljica gradskih financija Milena Obrovac. I njen je nastup bio intoniran opaskom Ladonje da je za kvalitetno donošenje rebalansa trebalo prije analizirati polugodišnji obracun proracuna, što je po njoj nemoguce, jer Grad dijeli najizdašnije prihode poreza na dohodak i prometa nekretnina s državom, a iz Porezne uprave se ne mogu dobiti podaci o njegovim kretanjima dok ne «kapnu» u gradsku riznicu.

Inace, najveci podbacaj od gotovo 14 milijuna kuna planiran je od poreznih prihoda i od pomoci iz državnog proracuna od 7,3 milijuna kuna. Na rashodovnoj strani najviše su «nastradale» gradske investicije za 9,3 milijuna kuna. Tako je iz proracuna izbaceni kolektor oborinskih voda Sv. Vid – Valbruna – Valpulisoi, rekonstrukcija Ulice Fontera uz djecji vrtic i predvidene investicije u ulicama Centener, P. Pellizzera, Ratarska, Mazzini te u Rovinjskom Selu.


Podijeli: Facebook Twiter