Proračun se odlično puni, rashodi stižu tek s jeseni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvih šest mjeseci ove godine Općina Fažana ostvarila je prihode od poslovanja u iznosu 13,8 milijuna kuna, što je 48 posto godišnjeg plana, zatim prihode od prodaje nefinancijske imovine u iznosu od gotovo dva milijuna kuna ili 50 posto godišnjeg plana, a u općinskoj je kasi i 11,8 milijuna kuna viška prihoda. Rezime je to polugodišnjeg izvještaja o izvršenju općinskog proračuna, usvojenog na sjednici Općinskog vijeća u ponedjeljak.

Ceste, rasvjeta, odvodnja

- Prihodi poslovanja pune se puno bolje nego prethodnih godina. Rashodi nam stižu u drugoj polovici godine jer je bilo nemoguće započeti investicije pred izbore i u turističkoj sezoni, rekao je načelnik općine Radomir Korać.

Te njegove riječi manifestiraju se i u činjenici da je, na primjer, za izgradnju nerazvrstanih cesta planirano šest milijuna kuna, a do srpnja je izvršeno 600 tisuća kuna; da je za javnu rasvjetu planirano gotovo 2,2 milijuna, a realizirano oko 600 tisuća kuna; te da gradnja građevina za javnu odvodnju u iznosu od 2,8 milijuna nije izvršena. Tako su rashodi za nabavu nefinancijske imovine realizirani u iznosu od tek 2,9 milijuna kuna, od gotovo 17 milijuna koliko ih se planiralo u cijeloj godini. S rashodima poslovanja, realiziranima na razini od 10,3 milijuna kuna od planiranih 26,5 milijuna, dolazimo do ukupno ostvarenih rashoda od 13,3 milijuna kuna, što je 30 posto godišnjeg plana teškog 43,5 milijuna kuna.

Nova sjednica u petak

Na sjednici Vijeća bilo je planirano i glasati o rebalansu proračuna, kao i o izmjenama programa gradnje, održavanja komunalne infrastrukture te gradnje komunalno-vodnih građevina, za što je zadužen pulski Pragrande. No, kako je Odbor za komunalni sustav zatražio da se s dnevnog reda izostavi izmjena programa gradnje jer nisu raspolagali stručnim objašnjenjima, tako je i predsjednik Vijeća Aleksej Mišan predložio da se o svim točkama vezanim uz rebalans raspravlja na sljedećoj sjednici. Prijedlog je jednoglasno usvojen, a nova sjednica zakazana za petak. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter