Proračun Rovinja ostaje bez četiri milijuna kuna

Rovinj (M. MIJOŠEK)
Rovinj (M. MIJOŠEK)

Drugom, odnosno trećom ovogodišnjom izvanrednom sjednicom Gradskog vijeća Rovinja (za koje je vijećnik SDP-a Petar Radetić rekao da su učestale baš kao i one redovne), proračun grada ostaje bez nešto više od četiri milijuna kuna.

Naime, gradski su vijećnici, s deset glasova za i tri oporbena suzdržana, prihvatili prijedlog porezne nagodbe između gradskog poduzeća Rubini i Porezne uprave Ministarstva financija RH, kojom su se prihvatile novoutvrđene obaveze u postupku poreznog nadzora kao i izjava o povlačenju upravne tužbe na rješenje Ministarstva financija.

Pretporez za daljnje investicije

Što se ustvari događa i zašto se Rovinju izbija nemala svota novca ili, kako je istaknuo vijećnik IDS-a Robert Mavrić, znatna sredstva s kojima se puno toga moglo iz(g)raditi, pojasnila je Milena Obrovac, voditeljica odjeka za proračun i financije, vrativši se u prošlost. Naime, Grad Rovinj je temeljem važećeg Zakona i Zakona o poduzećima 1995. godine osnovao vlastita trgovačka društva s ciljem djelovanja u oblasti komunalnog gospodarstva - konkretno, Komunalni servis i Rubini. Ovom potonjem Grad Rovinj je povjeravao investicije na raznim javnim i gradskim površinama.

- Za podmirenje tih potreba Rubini je, temeljem zaključaka Poglavarstva, porez na dodanu vrijednost iz ulaznih računa dobavljača koristio kao pretporez za daljnje investicijske zahvate. Upravo, i u korist takvog ponašanja bile su i odredbe tadašnjeg Zakona o porezu na dodanu vrijednost, istaknula je Obrovac, i dodala da je pored redovne godišnje komercijalne revizije, kontrolu poslovanja trgovačkog društva u dva navrata proveo i Državni ured za reviziju, Područni ured Pazin i konstatirao namjensko korištenje kreditnih sredstva, te što se tiče primjene poreznih propisa, nisu utvrđene nepravilnosti.

S rogatima se ne treba bosti

- Međutim, u postupku poreznog nadzora, koje je obavljeno naknadno i u razdoblju od studenog 2012. do travnja 2013. godine, mišljenje inspektora potpuno je suprotno zapisniku iz 2006. godine, te konstatiraju obavezu obračuna i isplate poreza na dodanu vrijednost na sveukupnu nabavnu vrijednost investicija od oko 17,5 milijuna kuna, što primjenom stope od 23 posto daje nešto više od četiri milijuna kuna PDV-a

Uz to, na isto je razdoblje od 1. siječnja pa do 31. prosinca 2011. godine zaračunata zatezna kamata u iznosu od oko 584 tisuća kuna, koja se uz period do kolovoza 2015. godine "popela" na iznos od oko 1,7 milijuna kuna, pojasnila je Milena Obrovac, navevši i da se na dostavljeni zapisnik Rubini žalio. No, žalba je odbijena.

Također, Rubini je podnio i tužbu Upravnom sudu u Rijeci, koja, međutim, ne odgađa izvršenje rješenja. Slijedom hodograma događanja, a i činjenice koja je u nekoliko navrata istaknuta među vijećnicima, a koja glasi da se s "rogatima ne treba bosti", vijećnici su zaključili da je mudrije prihvatiti prijedlog porezne nagodbe i time izbjeći opasnost dodatnog nepoznatog opterećenja gradskog proračuna kao i omogućavanje daljnjeg nesmetanog funkcioniranja trgovačkog društva. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter