Proracun Pule skresan za još 16,7 milijuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prihvate li gradski vijecnici prijedlog gradonacelnika Borisa Miletica, pulski proracun bit ce smanjen drugi put u ovoj godini. Nakon što je sredinom srpnja s ambiciozno planiranih 504 milijuna srezan za petinu, tocnije za 104 milijuna kuna, novim rebalansom smanjio bi se za još 4,18 posto ili 16,7 milijuna. U konacnici bi tako proracun za 2009. godinu iznosio 383,8 milijuna kuna, što je tek za 27 milijuna više od prošlogodišnjeg.

- Zašto rebalans? Zbog uravnoteženja prihoda i rashoda. Prije svega, izmjenama smo smanjili ocekivani prihod iz državnog proracuna u visini od 20 milijuna kuna, što je bilo planirano za gradsku zaobilaznicu. Sada je jasno da do kraja ove godine taj prihod necemo realizirati. I u drugim odjelima obavili smo preraspodjele, a najznacajnija je svakako unutar Odjela za komunalni sustav i imovinu, gdje smo smanjili prihode za 12 milijuna kuna, odnosno za 7,45 posto. Odredene smo stavke u financijskom planu tog odjela i povecali, a najznacajnije je povecanje za održavanje prometnica i sustava odvodnje oborinskih voda, koje iznosi gotovo dva milijuna kuna, pojasnio je gradonacelnik te rezimirao da su smanjeni svi proracunski rashodi gdje god je to bilo moguce, zbog recesijskog okruženja i lošijih gospodarskih rezultata.

Upitali smo gradonacelnika zašto, primjereno recesijskom trenutku, troškovi za projekt "Pula Non Stop", planirani na 650 tisuca kuna, nisu smanjeni, vec su i narasli na 725 tisuca.

- Nije potrošeno više od plana, nego se jednostavno radi o tome da sam tražio, s obzirom na to da je projekt izazvao toliki interes javnosti, da se navedu svi izravni i neizravni troškovi manifestacija, neovisno s koje su stavke isplaceni, i zato je iznos veci, odgovorio je gradonacelnik.

Od ostalih akata koje je Miletic jucer predstavio novinarima, a koje je usvojio od 5. do 13. studenog, zanimljivo je izdvojiti zakljucke, koji takoder idu na Gradsko vijece, o kriterijima i standardima za osiguravanje sredstava za rad Istarskog narodnog kazališta te o utvrdivanju osnovnog programskog i financijskog okvira INK-a za razdoblje od 2011. godine do 2014. godine.

- Sadašnjoj ravnateljici uskoro istjece mandat pa su ovo smjernice svim buducim kandidatima, koji ce ovako znati koji su planirani programi i zadani okviri u kojima moraju biti i njihovi programi. Dakle, radi se o ravnomjernom pristupu informacijama za sve zainteresirane kandidate, rekao je Miletic.


Podijeli: Facebook Twiter