Proračun Istarske županije 309 mil. kuna

Proračun Istarske županije 309 milijuna kuna
Proračun Istarske županije 309 milijuna kuna

Sa 395 na 309,7 milijuna kuna smanjuje se ovogodišnji proračun Istarske županije, a za sljedeću godinu trebao bi, prema prijedlogu ponuđenom vijećnicima na prvo čitanje na sjednici Županijske skupštine u ponedjeljak, iznositi 435 milijuna kuna.

Ovi su iznosi međusobno uvjetovani: dio planiranih namjenskih prohoda odnosno troškova iz ove, prebacuje se u sljedeću godinu, primjerice novac za projekte Kaštijuna i navodnjavanja u Valturi, za prijevoz srednjoškolaca, udjeli u financiranju evropskih projekata i drugo.

U raspravi je Marino Roce (HDZ-HSS) prigovorio ponovnom odgađanju investicije u Kaštijun, međutim Valerio Drandić obrazložio je da se sredstva koja su osigurana raspoređuju u skladu s dinamikom realizacije, a kako je sada pri kraju projektiranje, veći dio troškova doći će na red dogodine.

Evelina Biasol Brkljačić (HSU-HSLS) prigovorila je na velikim dotacijama odnosno "klijentelizmu" prema trgovačkim društvima na račun malih obrtnika, na što je Tedi Chiavalon (IDS-HNS) "ispravkom krivog navoda" objasnio da su u proračunu prikazani transferi županijskim tvrtkama (MIH, AZRRI, IDA i druge) koje zatim novac preraspodjeljuju većem broju manjih korisnika, prije svega baš obrtnicima i poljoprivrednicima.

U prijedlogu proračuna za 2013. godinu pažnju Damira Ivetića (Ladonja) privuklo je veliko povećanje troškova za zaposlene u uredu župana, ali je Valerio Drandić objasnio da se ni u jednom odjelu ne povećava broj zaposlenih već da je tehnička služba iz drugih odjela premještena u ured župana.

Ivetić je također prigovorio što se preko milijun kuna planira za ured Istarske županije u New Yorku, na što je Drandić odgovorio kako je Amerika jedino tržište na kome se Istra "još ne prodaje", te da će se taj ured višestruko isplatiti i prodajom Istre kao turističke destinacije, i poticanjem plasmana istarskog vina, maslinovih ulja i drugih proizvoda, za što je u SAD-u interes već pokazan.

Skupština je usvojila preporuku jedinicama lokalne samouprave da ustraju u zaštiti svog vlasništva naslijeđenog od bivših općina te da od Županije zaštite stručnu pomoć u sudskim postupcima koje u posljednje vrijeme pokreće Državno odvjetništvo radi uknjižbe države na bivše šumske i poljoprivredne površine unutar građevinskog zemljišta.

Na taj način država sudski traži vlasništvo nad mnogim površinama koje odavno nisu ni šumske ni poljoprivredne (primjerice, ulica Sergijevaca u Puli ili Trg slobode u Pazinu), ali status tih površina desetljećima nije bio pravno reguliran.

Od zastupnika u Saboru zatraženo je da pokrenu preispitivanje i tumačenje odredbi po kojima postupa Državno odvjetništvo, a od Vlade da uskladi zakonsku osnovu takvog postupanja (jer se, primjerice, na štetu lokalne samouprave tumače razlike u odlukama o istoj temi Vrhovnog i Ustavnog suda), kako se ne bi stvarale apsurdne situacije, izazvali nepotrebni sudski troškovi, i zaštitilo slabije jedinice lokalne samouprave koje nemaju novaca ni znanja za vođenje takvih sudskih postupaka.
 
Prihvaćen je i sporazum o sufinanciranju programa izgradnje sustava navodnjavanja Valtura, kojim se troškovi cijelog projekta vrijednog 56 milijuna kuna raspodjeljuju na Ministarstvo poljoprivrede (37,5 milijuna), Ministarstvo pravosuđa (5 milijuna), Hrvatske vode (10 milijuna) i Istarsku županiju (3,5 milijuna) kroz tri godine, zaključno s 2014. kada bi sustav trebao biti dovršen. Projekt obuhvaća izgradnju akumulacije Bakranjša zapremine 675.000 kubičnih metara vode, te sustav navodnjavanja na 440 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Kako je izvijestio županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović projektiranje je dovršeno, građevinska dozvola je dobivena, u tijeku je otkup zemljišta, a radovi na ovom pilot-projektu navodnjavanja u Istri, koji predstavlja prvi korak u izgradnji budućeg velikog općeistarskog sustava navodnjavanja koji će trebati znatnije ublažiti posljedice suša kakvu je Istra na primjer iskusila ovog ljeta, mogli bi početi i prije Nove godine. Nakon što se sustav izgradi, on će biti u vlasništvu Istarske županije, pojasnio je Antolović. (Davor ŠIŠOVIĆ; snimila: Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter