Proračun HOO-a za 2013. 123 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Članovi Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora raspravljali su danas o prijedlogu javnih potreba sporta državne razine i proračunu HOO-a za 2013. koji će biti usvojen 27. prosinca na Skupštini HOO-a.

"Planirati proračun HOO-a bilo je ove godine teže no ikada. Redovna sredstva iz državnog proračuna u potpunosti su nam ukinuta za 2013., tako da će se prihodi generirati samo iz igara na sreću i sponzorstava, čime se moraju pokriti planirani rashodi od nešto više od 123 milijuna kuna", kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateše.

Vijeće je prihvatilo Projekte sudjelovanja hrvatskih sportaša na Mediteranskim igrama u turskom Mersinu 2013. i Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru, te ih uputilo Skupštini HOO-a na usvajanje HOO-a.

S obzirom na financijsku situaciju, ali i cilj postizanja što boljih rezultata na MI u Mersinu od 20. do 30. lipnja 2013., razrađeni su kriteriji na osnovu kojih bi moglo nastupiti 95 do 110 sportaša, što bi bilo znatno manje nego na MI u Pescari 2009., gdje je nastupilo 172 hrvatskih sportaša.

S 1. siječnjem 2013. započinje i novi olimpijski ciklus - pripreme za Igre u Riju 2016. Jedna od novina u usporedbi s prethodnim olimpijskim projektima je uvođenje kategorije TOP olimpijskih kandidata, u koju se od početka razvrstavaju osvajači olimpijskih odličja na OI London 2012. te Igara u Pekingu 2008., ako su ostvarili kvalifikacijski rezultat za OI London 2012. Za razliku od TOP olimpijskih kandidata u pojedinačnim sportovima, oni u ekipnim ostvaruju pravo na isplatu olimpijske stipendije tek nakon što se kvalificiraju na OI.

Izabrani su i najuspješniji hrvatski sportaši i treneri u 2012., a tko su laureati javnost će saznati na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta 27. prosinca 2012. u hotelu The Westin Zagreb. Tom prigodom uručit će se i „Nagrada HOO -a - Matija Ljubek za životno djelo u sportu i osobit doprinos razvoju sporta u Hrvatskoj Aleksandru Anzuru, Marijanu Pasariću, Ivi Trumbiću, Hrvatskom atletskom savezu i Hrvatskom šahovskom savezu. O dobitnicima ove nagrade odlučio je ocjenjivački sud na čelu s Ivanom Ljubičićem.

Zbog izmjena programa Olimpijskih igara, a prema uputama Međunarodnog olimpijskog odbora, Hrvatski baseball savez i Hrvatski softball savez postali su punopravni članovi HOO-a neolimpijskog sporta, dok su Hrvatski ragbijaški savez i Hrvatska golf udruga stekle status punopravnog člana HOO-a olimpijskog sporta. Gradski ured za opću upravu donio je rješenje kojim Hrvatski odbojkaški savez prestaje postojati te se briše iz Registra udruga, čime je Hrvatska odbojkaška udruga postala punopravnim članom HOO-a olimpijskog sporta.

Vijeće je u Olimpijski program ZOI u Sočiju 2014., kao potencijalne B kandidate, uvrstilo alpske skijašice i skijaše Sašu Tršinski, Andreu Komšić, Filipa Zupčića, Mateja Vidovića i Istoka Rodeša, biatlonca Dinu Butkovića te bobista Dražena Silića. Istodobno je status olimpijskog kandidata ukinut Tinu Širokom, Tei Palić i Sebastianu Brigoviću (alpsko skijanje), Mateju Buriću (biatlon) te Nikoli Nimcu (bob). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter